Karkówka duszona z warzywami
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Cebula - 5 cebul (500 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Papryka zielona - 1 papryka (120 g)
- Papryka żółta - 1 papryka (120 g)
- Pieczarki (500 g)
- Keczup (480 g)
Przepis na karkówkę duszoną z warzywami krok po kroku
Cebulę pokrój w piórka i wyłóż nią dno blaszki od piekarnika, aż cała będzie zakryta.
Mięso pokrój w plastry i połóż je na cebulę.
Karczek polej przyprawą w płynie do zup i sosów.
Na mięso połóż pokrojone papryki, a następnie pokrojone pieczarki w plasterki.
Całość posmaruj keczupem.
Na blaszkę od piekarnika z mięsem połóż drugą blaszkę środkiem do dołu.
Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat karkówki duszonej z warzywami
Pyszna karkówka duszona z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek z warzywami pieczony w piekarniku jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić karkówkę duszoną z warzywami? Przygotowanie jej jest proste. Na początku cebulę kroimy z piórka i rozkładamy na całej blaszce tak, aby dno było przykryte. Następnie mięso tniemy w plastry i rozkładamy je po całej blaszce na cebuli. Mięso polewamy przyprawą w płynie do zup i sosów. Na mięso układamy pokrojoną paprykę oraz pieczarki pocięte w plasterki. Na koniec całość smarujemy keczupem. Na blaszkę od piekarnika z mięsem połóż drugą blaszkę środkiem do dołu. Mięso piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Karkówka pieczona w zamkniętych blaszkach jest aromatyczna i tak miękka, że będzie rozpływała się w ustach.
Przepis na karkówkę duszoną z warzywami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.
Pyszny karczek z warzywami posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w karkówce duszonej z warzywami
Lista alergenów dla karkówki duszonej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na karkówkę duszoną z warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa w płynie do zup i sosów
Wartości odżywcze karkówki duszonej z warzywami
Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu, dlatego danie warto również przygotować z chudszego mięsa np. schabu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.