Karkówka duszona z cebulą
- Karkówka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Mąka ziemniaczana (60 g)
Przepis na karkówka duszona z cebulą krok po kroku
Karkówkę pokrój w plastry.
Obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Obsmaż karkówkę przez 2 minuty z każdej strony.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni po smażeniu karkówki zeszklij cebulę.
Dodaj do niej cukier i smaż przez 2-3 minuty.
W garnku wyłóż mięso.
Na wierzch wyłóż cebulę.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchew.
Wlej bulion warzywny, dodaj liście laurowe i dopraw całość solą.
Duś pod przykryciem przez około 60-70 minut.
Na koniec dopraw potrawę pieprzem.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Więcej informacji na temat karkówki duszonej z cebulą
Karkówka duszona z cebulą to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka duszona w sosie własnym sprawdzi się doskonale podana na ciepło i na zimno. Smaczna karkówka może zostać podana z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Przepis na karkówkę duszoną z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka, cebula, bulion warzywny, marchewka, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, ziele angielskie, cukier.
Jak zrobić karkówkę duszoną z cebulą? Karkówkę pokrój w plastry. Obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż karkówkę przez 2 minuty z każdej strony. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni po smażeniu karkówki zeszklij cebulę. Dodaj do niej cukier i smaż przez 2-3 minuty. W garnku wyłóż mięso. Na wierzch wyłóż cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew. Wlej bulion warzywny, dodaj liście laurowe i dopraw całość solą. Duś pod przykryciem przez około 60-70 minut. Na koniec dopraw potrawę pieprzem. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Karkówka wieprzowa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Białko jest nam potrzebne do procesów regeneracyjnych, jakie zachodzą w naszym ciele każdego dnia. Białko jest także substratem do produkcji enzymów i hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując: smaczna i soczysta karkówka będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Karkówka z cebulą może zostać podana na wiele różnych okazji. Karkówkę można dusić także na patelni. Duszona karkówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w karkówce duszonej z cebulą
Lista alergenów dla karkówki duszonej z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze karkówki duszonej z cebulą
Karkówka duszona z cebulą to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Karkówka świetnie sprawdzi się podana dla osób mających problemy z trawieniem. Duszone mięso zawiera mniej kalorii niż wersja smażona.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.