Kapusta z grochem
- Kapusta kiszona - 7 szklanek (770 g)
- Groch (nasiona) - 1 i 1/2 szklanki (285 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
Przepis na kapustę z grochem krok po kroku
Groch umieć w garnku i zalej wodą. Odstaw na kilka godzin.
Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Groch gotuj ok. 50-55 min (do miękkości).
Kapustę umieść w dużym garnku. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka czarnego pieprzu. Dolej nieco wody i gotuj kapustę ok. 45 min (do miękkości).
Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj obie cebule i podsmażaj je ok. 3-4 min do zeszklenia.
Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i ugotowany groch. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.
Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
-
Bigos staropolski
-
Sałatka jarzynowa
-
Bigos
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Zupa grzybowa
-
Makowiec
-
Sos grzybowy
-
Bigos tradycyjny
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Kapusta wigilijna
-
Kapusta z grzybami
-
Śledzie w occie
-
Piernik staropolski
-
Makowiec zawijany
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Tradycyjne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat kapusty z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz pokusić się na jej przyrządzenia.
Jak ugotować groch do kapusty? Groch należy zalać wodą i zostawić tak na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby groch mógł leżeć w wodzie przez całą noc. Groch możesz wcześniej kilka razy przepłukać. Możesz go ugotować w wodzie, w której leżał przez kilka godzin, ale możesz też wymienić ją na nową. Groch trzeba gotować aż do miękkości. Nic się nie stanie, jeśli będzie się lekko rozpadać. Zwykle groch jest gotowy po ok. 50-55 minut, ale warto często go sprawdzać.
Ile grochu potrzeba dodać do tego dania? Tak naprawdę jest to kwestia indywidualna. Niektórzy lubią dodawać tylko trochę grochu, aby gdzieniegdzie się pojawił, a inni wolą, gdy jest go naprawdę dużo. Średnia dawka grochu będzie wtedy, gdy na 7 szklanek kapusty przypadnie 1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu, ale w zależności od upodobniania możesz to zmienić.
Jak ugotować kapustę kiszoną? Przed gotowaniem kapustę możesz przepłukać pod bieżącą wodą. Warto to zrobić, jeśli kapusta jest naprawdę bardzo kwaśna, ale nie musisz tego robić, gdy taki smak kapusty ci odpowiada. Kapustę należy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka z kapustą trzeba dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, liście laurowe) oraz dolać trochę wody. Kapustę również trzeba gotować do miękkości. Zazwyczaj jest dobra po ok. 45 minutach.
Ten prosty przepis na kapustę z grochem możesz zmodyfikować, aby danie bardziej wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Choć do tej potrawy najlepsza jest kapusta kiszona, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej trochę kapusty białej. Zamiast masła możesz zdecydować się na smalec. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie także boczek. To na nim możesz usmażyć cebulkę, a potem wymieszać wszystko z kapustą i grochem. Do kapusty z grochem często dodawany jest także majeranek. Jego ilość uzależniona jest od własnych preferencji smakowych. Możesz też pokusić się na przygotowanie kapusty z grochem i grzybami.
Alergeny w kapuście z grochem
Lista alergenów dla kapusty z grochem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kapusty z grochem
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.