Kapusta czerwona duszona
- Kapusta czerwona - 1 główka (800 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Jabłko - 1 sztuka (120 g)
- Koperek - 1 garść (20 g)
Przepis na kapustę czerwoną duszoną krok po kroku
Kapustę przekrój na pół, usuń głąb.
Drobno poszatkuj kapustę.
Na patelni rozpuść masło i dodaj kapustę.
Dokładnie wymieszaj i duś 15 minut.
Dodaj starte jabłko i przyprawy.
Dodaj szklankę wody i duś do momentu, aż kapusta nie zmięknie.
Więcej informacji na temat kapusty czerwonej duszonej
Kapusta czerwona duszona to idealny dodatek do wielu dań, szczególnie teraz w chłodne dni świetnie będzie komponować się z daniami mięsnymi na ciepło np. pieczeń z sosem pieczeniowym lub w sosie pomidorowym w towarzystwie ziemniaków gotowanych z wody lub ziemniaczanego puree. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania nie zawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.
Kapusta czerwona to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre. Nie bez powodu zaczęto produkować napoje z tego warzywa. Mowa oczywiście o zakwasie z czerwonej kapusty, który ostatnio zyskał na popularności. I nie ma się co dziwić kapusta jest bardzo dobra, a zakwas z niej ma właściwości przeciwzapalne.
Zatem jak zrobić duszoną czerwoną kapustę? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną czerwoną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i usuń głąb.
Kapustę poszatkuj i wrzuć na patelnię z rozpuszczonym tłuszczem, dobrze tutaj sprawdzi się masło. Jeśli masz ochotę możesz najpierw podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę nada ona aromatu kapuście. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wymieszaj dokładnie kapustę na patelni lub w garnku dodaj starte jabłko i duś do momentu, aż kapusta nie zmięknie. Najlepsza czerwona duszona kapusta do obiadu gotowa.
Skoro już znasz przepis na kapustę czerwoną duszoną, teraz Twoja kolej. Przygotuj kapustę, która jest szybka, pyszna i łatwa do swojego ulubionego dania.
Alergeny w kapuście czerwonej duszonej
Lista alergenów dla kapusty czerwonej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kapusty czerwonej duszonej
Zamiast smalcu tak jak w tradycyjnej wersji, użyj masła.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.