Kapuśniak na żeberkach
- Żeberka wieprzowe - Surowe (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki późne (400 g)
- Marchewka - 1 średnia marchewka (50 g)
- Pietruszka - 1 mała pietruszka (27 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
Przepis na kapuśniak na żeberkach krok po kroku
Żeberka potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej je 2 l wody i zagotuj. Zbierz szumowiny i zmniejsz ogień. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki soli. Żeberka gotuj ok. 40 min.
Marchewkę i pietruszkę opłucz i obierz. Warzywa pokój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość gotuj 20 min.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i gotuj kolejne 20 min.
Po tym czasie wyciągnij żeberka. Mięso oddziel od kości i wrzuć do miseczki.
Kiszoną kapustę poszatkuj i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj do miękkości kapusty ok. 35 min.
Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na suchą patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę pokrój w kostkę i wrzuć do boczku. Całość smaż jeszcze ok. 3-4 min (ciągle mieszając).
Boczek z cebulą dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie dodaj 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, a także mięso obrane z kości.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Kapuśniak na golonce
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaku na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są ze sobą porównywane. Przygotowuje się je w podobny sposób, ale mają kilka innych składników. Jeżeli nie wiesz, która z tych dwóch zup będzie ci bardziej odpowiadać, warto zrobić je obie, aby się o tym przekonać.
Jak zrobić dobry kapuśniak? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią kiszoną kapustę. Nigdy nie należy robić tej zupy na kapuście kwaszonej. Nie tylko inaczej smakuje (jest jedynie lekko kwaśna) i ma intensywny zapach octu, ale też jest pełna konserwantów. W jej przypadku nie zachodzi fermentacja, jak to się dzieje przy kapuście kiszonej, więc nie zawiera zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Wybierając kapustę, zwróć uwagę na to, jak wygląda i jak pachnie.
Poza kiszoną kapustą w tej zupie powinny znaleźć się warzywa m.in. ziemniaki, marchewka, pietruszka. Istotne są odpowiednie przyprawy (m.in. majeranek). Ta zupa powinna być z wędzonym boczkiem, ale należy ją zrobić na surowych żeberkach. Boczek warto przysmażyć na patelni razem z cebulką. Zupę można zagęścić łyżką mąki, robiąc zasmażkę. Jeżeli kupiona przez ciebie kapusta kiszona jest bardzo słona, możesz ją nieco przepłukać.
Zupa na wędzonce (wędzonych żeberkach) to właśnie wspominana wcześniej kwaśnica. To górskie danie jest bardzo aromatyczne. Kwaśnicę robi się na wędzonych żeberkach, ale można do niej dodać też te surowe. W tej zupie istotne jest to, aby znalazły się w niej suszone grzyby. Kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, więc można dodać do niej sok z kiszonej kapusty.
Przepis na kapuśniak z żeberkami jest bardzo prosty. W kilku krokach można wykonać naprawdę smaczną, a zarazem zdrowotną zupę. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest prosty do wykonania, ale należy liczyć się z tym, że przygotowanie tej zupy zajmuje nieco czasu. Jeżeli chcesz poczęstować nią swoich gości, to należy pamiętać o tym, aby zabrać się za jej zrobienie odpowiednio wcześniej. Ta zupa jest tak pyszna, że również dzieci chętnie się nią zajadają.
Alergeny w kapuśniaku na żeberkach
Lista alergenów dla kapuśniaku na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak na żeberkach
Wartości odżywcze kapuśniaku na żeberkach
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.