Kapuśniak na żeberkach

Opublikowano: 04.04.2021 r., 19:08 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak na żeberkach znajduje się w biało-czarnej misce. Obok leży łyżka. Miska ustawiona jest na czarnej ściereczce.
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest prosty do wykonana. Ta zupa może być z wędzonym boczkiem. Przekonaj się, jak zrobić dobry kapuśniak!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
734 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka wieprzowe - Surowe (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Marchewka - 1 średnia marchewka (50 g)
  • Pietruszka - 1 mała pietruszka (27 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, duży garnek, miseczka

Przepis na kapuśniak na żeberkach krok po kroku

Żeberka potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej je 2 l wody i zagotuj. Zbierz szumowiny i zmniejsz ogień. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki soli. Żeberka gotuj ok. 40 min.

Marchewkę i pietruszkę opłucz i obierz. Warzywa pokój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość gotuj 20 min.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i gotuj kolejne 20 min.

Po tym czasie wyciągnij żeberka. Mięso oddziel od kości i wrzuć do miseczki.

Kiszoną kapustę poszatkuj i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj do miękkości kapusty ok. 35 min.

Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na suchą patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę pokrój w kostkę i wrzuć do boczku. Całość smaż jeszcze ok. 3-4 min (ciągle mieszając).

Boczek z cebulą dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie dodaj 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, a także mięso obrane z kości.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są ze sobą porównywane. Przygotowuje się je w podobny sposób, ale mają kilka innych składników. Jeżeli nie wiesz, która z tych dwóch zup będzie ci bardziej odpowiadać, warto zrobić je obie, aby się o tym przekonać.

Jak zrobić dobry kapuśniak? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią kiszoną kapustę. Nigdy nie należy robić tej zupy na kapuście kwaszonej. Nie tylko inaczej smakuje (jest jedynie lekko kwaśna) i ma intensywny zapach octu, ale też jest pełna konserwantów. W jej przypadku nie zachodzi fermentacja, jak to się dzieje przy kapuście kiszonej, więc nie zawiera zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Wybierając kapustę, zwróć uwagę na to, jak wygląda i jak pachnie.

Poza kiszoną kapustą w tej zupie powinny znaleźć się warzywa m.in. ziemniaki, marchewka, pietruszka. Istotne są odpowiednie przyprawy (m.in. majeranek). Ta zupa powinna być z wędzonym boczkiem, ale należy ją zrobić na surowych żeberkach. Boczek warto przysmażyć na patelni razem z cebulką. Zupę można zagęścić łyżką mąki, robiąc zasmażkę. Jeżeli kupiona przez ciebie kapusta kiszona jest bardzo słona, możesz ją nieco przepłukać.

Zupa na wędzonce (wędzonych żeberkach) to właśnie wspominana wcześniej kwaśnica. To górskie danie jest bardzo aromatyczne. Kwaśnicę robi się na wędzonych żeberkach, ale można do niej dodać też te surowe. W tej zupie istotne jest to, aby znalazły się w niej suszone grzyby. Kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, więc można dodać do niej sok z kiszonej kapusty.

Przepis na kapuśniak z żeberkami jest bardzo prosty. W kilku krokach można wykonać naprawdę smaczną, a zarazem zdrowotną zupę. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest prosty do wykonania, ale należy liczyć się z tym, że przygotowanie tej zupy zajmuje nieco czasu. Jeżeli chcesz poczęstować nią swoich gości, to należy pamiętać o tym, aby zabrać się za jej zrobienie odpowiednio wcześniej. Ta zupa jest tak pyszna, że również dzieci chętnie się nią zajadają.

Alergeny w kapuśniaku na żeberkach

Lista alergenów dla kapuśniaku na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak na żeberkach

Wartości odżywcze kapuśniaku na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
139.88
734.36
Białko (g)
10.62
55.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
6.53
34.28
Węglowodany przyswajalne (g)
5.07
26.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
7.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
7.78
40.82
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
21.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
19.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.68
14.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
5.51
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.11
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.87
177.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
27.04
141.97
Witamina B6 (mg)
0.34
1.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
2.25
Witamina C (mg)
9.10
47.75
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.35
Witamina E (mg)
0.10
0.51
Retinol (µg (mcg))
1.91
10.02
Tiamina (mg)
0.21
1.10
Ryboflawina (mg)
0.12
0.62
Niacyna (mg)
2.50
13.12
Foliany (µg (mcg))
12.08
63.42
Beta karoten (µg (mcg))
249.22
1308.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
381.17
2001.14
Potas (mg)
320.53
1682.77
Wapń (mg)
20.82
109.33
Fosfor (mg)
126.10
662.02
Magnez (mg)
19.97
104.82
Żelazo (mg)
0.94
4.94
Cynk (mg)
1.34
7.02
Miedź (mg)
0.07
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku na żeberkach 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku na żeberkach

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
Surowe
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
50 g
1 średnia marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
27 g
1 mała pietruszka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 27 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Koszt składników
43.00