Golonka w kapuście

Opublikowano: 15.02.2022 r., 15:20 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna golonka z kapustą
Golonka w kapuście
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepszą golonkę w kapuście. Aromatyczna, soczysta i delikatna w smaku golonka z dodatkiem kapusty kiszonej jest pysznym, okazjonalnym daniem tradycyjnym.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 170 min
876 kcal
Kcal w porcji
573 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Golonka wieprzowa - 2 sztuki (740 g)
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka, sitko, patelnia, szczypce kuchenne

Przepis na golonkę w kapuście krok po kroku

Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kapusta będzie miękka.

Kapustę odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i sporą szczyptę pieprzu i soli.

W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż golonki i gotuj 2 godziny.

Do gotowania golonek dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie, czosnek i marchewkę.

Po 2 godzinach lub gdy golonki będą miękkie, wyciągnij je z wody.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż.

Do cebuli dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i lekko podsmaż. Przełóż do kapusty i wymieszaj.

Natnij skórę golonki, natrzyj golonkę solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą.

Golonkę przełóż na kapustę.

Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni C.

Jak oceniasz przepis na golonkę w kapuście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki w kapuście

Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Danie to nosi nazwę od nazwy części / fragmentu nogi przedniej lub tylnej tuszy wieprzowej. Golonka tylna zawiera więcej mięsa i mniej tłuszczu niż golonka przednia. Golonka najpopularniejsza była w czasach średniowiecza. Danie to bardzo często gościło na szlacheckich stołach. W późniejszych czasach golonka była nieodłącznym dodatkiem do kufla piwa. Golonka bardzo długo była uważana jedynie za przysmak mężczyzn, jednak obecnie również wiele kobiet lubi to danie.

Golonka w kapuście to jedna z propozycji podania tradycyjnej golonki. Najpierw gotowana, a następnie pieczona golonka na kapuście kiszonej to wyśmienita propozycja podania tego rodzaju mięsa. Golonka jest dość tłustym mięsem dlatego ważne aby przygotowywać ja w taki sposób aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Porcja golonki, w zależności od sposobu przygotowania to około 200 kcal. Jest ona także źródłem białka. Golonka zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo cholesterolu, z tego powodu jej spożycie powinno być ograniczone do minimum. Optymalną ilością, która nie wpłynie negatywnie na zdrowie to jedna golonka w miesiącu. Golonka mimo dużej zawartości tłuszczu jest źródłem kolagenu i elastyny, spożywając ją, dostarczysz także witamin z grupy B czy żelaza. Golonko w kapuście kiszonej podane z dodatkiem ziemniaków, ale takich bez tłustych dodatków oraz dodatkowej surówki może stanowić pełnowartościowy posiłek. Pamiętaj także, że golonkę najlepiej spożywać w porze obiadowej, unikaj spożywania jej przed snem aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowe na noc. Przepis na golonkę w kapuście może wydawać się trudny, jednak w miarę z upływem czasu i kolejnymi próbami przygotowania, przepis będzie stawał się coraz łatwiejszy, a Ty zostaniesz mistrzem przygotowywania tego rodzaju mięsa. Dokładnie jak zrobić golonkę w kapuście dowiesz się z naszego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Pyszna golonka pieczona w kapuście kiszonej to okazjonalne danie, które zasmakuje każdemu wielbicielowi dobrego mięsa.

Alergeny w golonce w kapuście

Lista alergenów dla golonki w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonkę w kapuście

Wartości odżywcze golonki w kapuście

na 100g gotowej potrawy

Golonka w kapuście to danie, spożywane okazjonalnie. Wybieraj golonki dobrej jakości, z małą ilością tłuszczu a Twoje danie dzięki temu będzie zdrowsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(573g)
Energia (kcal)
152.95
876.42
Białko (g)
15.31
87.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(573g)
Węglowodany (g)
3.01
17.24
Węglowodany przyswajalne (g)
1.96
11.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
6.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(573g)
Tłuszcz (g)
8.62
49.38
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
39.17
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
10.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
77.13
441.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(573g)
Witamina C (mg)
4.45
25.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(573g)
Sód (mg)
221.60
1269.78
Wapń (mg)
23.70
135.80
Żelazo (mg)
1.28
7.32
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w kapuście 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki w kapuście

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
740 g
2 sztuki
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.28
Za 740 g
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Marchewka
150 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Koszt składników
42.50