Golonka w kapuście
- Golonka wieprzowa - 2 sztuki (740 g)
- Kapusta kiszona (250 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (150 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Przepis na golonkę w kapuście krok po kroku
Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kapusta będzie miękka.
Kapustę odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i sporą szczyptę pieprzu i soli.
W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż golonki i gotuj 2 godziny.
Do gotowania golonek dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie, czosnek i marchewkę.
Po 2 godzinach lub gdy golonki będą miękkie, wyciągnij je z wody.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż.
Do cebuli dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i lekko podsmaż. Przełóż do kapusty i wymieszaj.
Natnij skórę golonki, natrzyj golonkę solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą.
Golonkę przełóż na kapustę.
Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Danie to nosi nazwę od nazwy części / fragmentu nogi przedniej lub tylnej tuszy wieprzowej. Golonka tylna zawiera więcej mięsa i mniej tłuszczu niż golonka przednia. Golonka najpopularniejsza była w czasach średniowiecza. Danie to bardzo często gościło na szlacheckich stołach. W późniejszych czasach golonka była nieodłącznym dodatkiem do kufla piwa. Golonka bardzo długo była uważana jedynie za przysmak mężczyzn, jednak obecnie również wiele kobiet lubi to danie.
Golonka w kapuście to jedna z propozycji podania tradycyjnej golonki. Najpierw gotowana, a następnie pieczona golonka na kapuście kiszonej to wyśmienita propozycja podania tego rodzaju mięsa. Golonka jest dość tłustym mięsem dlatego ważne aby przygotowywać ja w taki sposób aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Porcja golonki, w zależności od sposobu przygotowania to około 200 kcal. Jest ona także źródłem białka. Golonka zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo cholesterolu, z tego powodu jej spożycie powinno być ograniczone do minimum. Optymalną ilością, która nie wpłynie negatywnie na zdrowie to jedna golonka w miesiącu. Golonka mimo dużej zawartości tłuszczu jest źródłem kolagenu i elastyny, spożywając ją, dostarczysz także witamin z grupy B czy żelaza. Golonko w kapuście kiszonej podane z dodatkiem ziemniaków, ale takich bez tłustych dodatków oraz dodatkowej surówki może stanowić pełnowartościowy posiłek. Pamiętaj także, że golonkę najlepiej spożywać w porze obiadowej, unikaj spożywania jej przed snem aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowe na noc. Przepis na golonkę w kapuście może wydawać się trudny, jednak w miarę z upływem czasu i kolejnymi próbami przygotowania, przepis będzie stawał się coraz łatwiejszy, a Ty zostaniesz mistrzem przygotowywania tego rodzaju mięsa. Dokładnie jak zrobić golonkę w kapuście dowiesz się z naszego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Pyszna golonka pieczona w kapuście kiszonej to okazjonalne danie, które zasmakuje każdemu wielbicielowi dobrego mięsa.
Alergeny w golonce w kapuście
Lista alergenów dla golonki w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonkę w kapuście
Wartości odżywcze golonki w kapuście
Golonka w kapuście to danie, spożywane okazjonalnie. Wybieraj golonki dobrej jakości, z małą ilością tłuszczu a Twoje danie dzięki temu będzie zdrowsze.
Energia i białka
(573g)
Węglowodany
(573g)
Tłuszcze
(573g)
Witaminy
(573g)
Składniki mineralne
(573g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.