Gołąbki z liści winogrona

Opublikowano: 13.05.2021 r., 16:56 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki winogronowe na czarnym blacie
Gołąbki z liści winogrona
Gołąbki z liści winogrona to grecka potrawa, przygotowywana z kiszonych liści winogron z ryżem i dodatkami w środku. Sprawdź przepis na te wyjątkowe, wegańskie gołąbki.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
273 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Liście winogron - Po odsączeniu od zalewy. Jeżeli nie masz marynowanych liści winogron, to w dodatkowych informacjach wskazówki, jak przygotować świeże liście winogron na gołąbki. (260 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Cebula - 2 sztuki (210 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Soczewica czerwona (80 g)
  • Orzeszki pinii - 1,5 garści (40 g)
  • Sok z cytryny - 6 łyżek (36 ml)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Bulion warzywny (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na gołąbki z liści winogrona krok po kroku

Ugotuj ryż, ale nie do końca, niech będzie na pół twardy i przestudź.

Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 1 łyżce oliwy.

Posiekaj natkę pietruszki i około 15 g świeżej mięty.

Na suchej patelni upraż orzeszki pinii, a następnie drobno je posiekaj.

W misce wymieszaj ryż, posiekane zioła, orzechy, soczewicę, podsmażoną cebulę i po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu.

Liście winogrona osusz.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty, aby gołąbki nie przywarły do dna.

Na każdy liść wyłóż farsz (ilość nadzienia dobierz do rozmiaru liści) i zawiń jak zwykłe gołąbki, czyli najpierw boki liścia do środka, a potem zwiń w rulonik.

Zwiń tak wszystkie liście i ułóż w naczyniu żaroodpornym, ciasno, obok siebie.

W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i bulionem.

Zalej gołąbki sosem, przykryj i piecz w 180 C, przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z liści winogrona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z liści winogrona

Gołąbki z liści winogrona to inaczej dolmadakia, czyli greckie gołąbki, zrobione z kiszonych liści winogron z bezmięsnym farszem. Ten przepis opisuje jak zrobić właśnie taką tradycyjną, wegańską wersję, ale jeżeli chcesz, to możesz wzbogacić ją o dodatek mięsa mielonego.

Liście winogrona najlepiej kupić gotowe, w słoiku. Takie kupne liście wystarczy wyjąć i opłukać oraz w razie potrzeby usunąć zgrubiałe żyłki. Jeżeli nie masz dostępu do gotowych liści, to tutaj wyjaśnię Ci jak przygotować liście winogron do gołąbków. Musisz zacząć od chyba oczywistej czynności, czyli umycia liści. Następnie przygotuj sobie miskę z zimną wodą (najlepiej z lodem) i garnek z wrzątkiem. Świeże, umyte liście włóż do garnka z wrzątkiem i poczekaj minutkę, aż liście się sparzą. Potem przełóż je do miski z zimną wodą i ostudź. Tak przygotowane liście wyjmij, zetnij z nich zgrubiałe żyłki i zostaw, żeby przeschły - najlepiej rozłożyć je na sitku/kratce lub blaszce/talerzach/tacy. W tym czasie możesz przygotować farsz z ryżem. Do farszu zwykle dodaje się miętę, natkę pietruszki lub kolendrę, koperek, cebulkę i opcjonalnie prażone orzeszki pinii (jest to dosyć drogi i często uczulający dodatek, więc możesz go pominąć lub zastąpić innymi orzechami — ja lubię dodać prażone pistacje). Ryż najlepiej ugotować na samym początku, żeby przestygł, co zmniejszy jego indeks glikemiczny. Dla osób, które zwracają uwagę na indeks glikemiczny produktów, dodam jeszcze, że niższy indeks glikemiczny ma ryż basmati, w porównaniu z białym, a smakuje tak samo i gotuje się tyle samo co zwykły ryż.

Gołąbki w liściach winogronowych zwykle podawane są jako przekąska/przystawka z sosem cytrynowo-oliwkowym (oczywiście możesz je podać także podać z sosem jogurtowym lub pastą z bakłażana). Wyglądem przypominają nasze polskie gołąbki, ale są mniejsze, liście winogrona są ciemniejsze, a w smaku są ziołowe i kwaskowate, ze względu na sok z cytryny, w którym się gotują. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy grillu i z pewnością zachwycą gości.

Alergeny w gołąbkach z liści winogrona

Lista alergenów dla gołąbków z liści winogrona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z liści winogrona

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z liści winogrona to zdrowe danie, które mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej (jeżeli w marynowanych liściach winogron nie będzie żadnego dodatku glutenu), oraz o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
156.53
273.92
Białko (g)
4.80
8.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
19.90
34.83
Węglowodany przyswajalne (g)
15.70
27.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.20
7.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
7.39
12.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
9.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
6.32
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
3.64
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
357.63
625.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.46
14.80
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.42
2.49
Brak danych dla: ryż biały, soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.16
Ryboflawina (mg)
0.12
0.21
Niacyna (mg)
1.08
1.89
Foliany (µg (mcg))
46.92
82.11
Beta karoten (µg (mcg))
4193.51
7338.64
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
76.79
134.39
Potas (mg)
198.63
347.60
Wapń (mg)
104.30
182.53
Fosfor (mg)
84.81
148.43
Magnez (mg)
43.74
76.55
Żelazo (mg)
1.67
2.92
Cynk (mg)
0.87
1.53
Miedź (mg)
0.29
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z liści winogrona 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z liści winogrona

Koszt składników
83.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście winogron
260 g
Po odsączeniu od zalewy. Jeżeli nie masz marynowanych liści winogron, to w dodatkowych informacjach wskazówki, jak przygotować świeże liście winogron na gołąbki.
13.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
9.66
Za 260 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Soczewica czerwona
80 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 80 g
Orzeszki pinii
40 g
1,5 garści
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Sok z cytryny
36 ml
6 łyżek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
83.50