Gołąbki z liści winogrona
- Liście winogron - Po odsączeniu od zalewy. Jeżeli nie masz marynowanych liści winogron, to w dodatkowych informacjach wskazówki, jak przygotować świeże liście winogron na gołąbki. (260 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Cebula - 2 sztuki (210 g)
- Ryż biały (100 g)
- Soczewica czerwona (80 g)
- Orzeszki pinii - 1,5 garści (40 g)
- Sok z cytryny - 6 łyżek (36 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Bulion warzywny (250 ml)
Przepis na gołąbki z liści winogrona krok po kroku
Ugotuj ryż, ale nie do końca, niech będzie na pół twardy i przestudź.
Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 1 łyżce oliwy.
Posiekaj natkę pietruszki i około 15 g świeżej mięty.
Na suchej patelni upraż orzeszki pinii, a następnie drobno je posiekaj.
W misce wymieszaj ryż, posiekane zioła, orzechy, soczewicę, podsmażoną cebulę i po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu.
Liście winogrona osusz.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty, aby gołąbki nie przywarły do dna.
Na każdy liść wyłóż farsz (ilość nadzienia dobierz do rozmiaru liści) i zawiń jak zwykłe gołąbki, czyli najpierw boki liścia do środka, a potem zwiń w rulonik.
Zwiń tak wszystkie liście i ułóż w naczyniu żaroodpornym, ciasno, obok siebie.
W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i bulionem.
Zalej gołąbki sosem, przykryj i piecz w 180 C, przez 40 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z liści winogrona
Gołąbki z liści winogrona to inaczej dolmadakia, czyli greckie gołąbki, zrobione z kiszonych liści winogron z bezmięsnym farszem. Ten przepis opisuje jak zrobić właśnie taką tradycyjną, wegańską wersję, ale jeżeli chcesz, to możesz wzbogacić ją o dodatek mięsa mielonego.
Liście winogrona najlepiej kupić gotowe, w słoiku. Takie kupne liście wystarczy wyjąć i opłukać oraz w razie potrzeby usunąć zgrubiałe żyłki. Jeżeli nie masz dostępu do gotowych liści, to tutaj wyjaśnię Ci jak przygotować liście winogron do gołąbków. Musisz zacząć od chyba oczywistej czynności, czyli umycia liści. Następnie przygotuj sobie miskę z zimną wodą (najlepiej z lodem) i garnek z wrzątkiem. Świeże, umyte liście włóż do garnka z wrzątkiem i poczekaj minutkę, aż liście się sparzą. Potem przełóż je do miski z zimną wodą i ostudź. Tak przygotowane liście wyjmij, zetnij z nich zgrubiałe żyłki i zostaw, żeby przeschły - najlepiej rozłożyć je na sitku/kratce lub blaszce/talerzach/tacy. W tym czasie możesz przygotować farsz z ryżem. Do farszu zwykle dodaje się miętę, natkę pietruszki lub kolendrę, koperek, cebulkę i opcjonalnie prażone orzeszki pinii (jest to dosyć drogi i często uczulający dodatek, więc możesz go pominąć lub zastąpić innymi orzechami — ja lubię dodać prażone pistacje). Ryż najlepiej ugotować na samym początku, żeby przestygł, co zmniejszy jego indeks glikemiczny. Dla osób, które zwracają uwagę na indeks glikemiczny produktów, dodam jeszcze, że niższy indeks glikemiczny ma ryż basmati, w porównaniu z białym, a smakuje tak samo i gotuje się tyle samo co zwykły ryż.
Gołąbki w liściach winogronowych zwykle podawane są jako przekąska/przystawka z sosem cytrynowo-oliwkowym (oczywiście możesz je podać także podać z sosem jogurtowym lub pastą z bakłażana). Wyglądem przypominają nasze polskie gołąbki, ale są mniejsze, liście winogrona są ciemniejsze, a w smaku są ziołowe i kwaskowate, ze względu na sok z cytryny, w którym się gotują. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy grillu i z pewnością zachwycą gości.
Alergeny w gołąbkach z liści winogrona
Lista alergenów dla gołąbków z liści winogrona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z liści winogrona
Gołąbki z liści winogrona to zdrowe danie, które mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej (jeżeli w marynowanych liściach winogron nie będzie żadnego dodatku glutenu), oraz o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.