Gołąbki z kaszą gryczaną
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Kasza gryczana (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Kapusta włoska (700 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Pieczarki oczyść, umyj i bardzo drobno posiekaj.
Na oleju podsmaż chwilę cebulę i czosnek. Następnie dodaj do nich pokrojone pieczarki a na koniec smażenia przypraw warzywa i grzyby.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź ją i włóż do miski.
Do miski z kaszą dodaj pieczarki, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
Z kapusty zdejmij duże liście. Sparz je w osolonym wrzątku, aż zmiękną.
Następnie z liści wytnij twardy rdzeń, nałóż farsz i zwiń gołąbki (boki złóż do środka a wolną stronę zwiń w rulon).
Na spód garnka ułóż kilka liści kapusty, następnie na liściach układaj ściśle gołąbki. Całość zalej bulionem, dodaj kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
Gołąbku gotuj przez około 25-30 minut na małym ogniu.
Gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i ziemniakami.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą gryczaną
Poznaj przepis na gołąbki z kaszą gryczaną. Jeżeli uwielbiasz kasze gryczaną ten przepis przypadnie Ci do gustu. Gołąbki gryczane są proste w przygotowaniu. Jest to danie bezmięsne. Idealnie sprawdzą się jako potrawa wegańska i dla osób, które aktualnie są na diecie redukcyjnej. Gołąbki z kaszą to fajny pomysł na dietetyczny obiad. Składniki, których potrzebujemy do przygotowania gołąbków to pieczarki, cebula, kasza gryczana, olej, kapusta włoska, bulion warzywny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek.
Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną? Cebule obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj drobno czosnek. Pokrój pieczarki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodaj do nich pieczarki i przypraw. Ugotuj kaszę. Do kaszy dodaj pieczarki i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku. Farsz na gołąbki z kaszą jest już gotowy. Następnie sparz liście z kapusty do momentu zmięknięcia. Wytnij twardy rdzeń, nałóż farsz i zawiń (boki złóż do środka a wolna stronę zwiń w rulon). Jak ugotować gołąbki? Na spód garnka ułóż kilka liści kapusty. Na kapustę układaj gotowe zawinięte gołąbki. Całość zalej bulionem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gołąbki gotuj 25-30 minut na małym ogniu. Gołąbki z kaszą gryczaną możesz podawać z dowolnym sosem, np. pomidorowym lub pieczarkowym. Jako dodatek możesz użyć również ugotowanych ziemniaków.
Kapusta włoska jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej witaminę C, K, niektóre witaminy z grupy B, magnez, potas, mangan, żelazo, wapń, fosfor oraz miedź. Spożywanie kapusty włoskiej może przyczyniać się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób, między innymi choroby nowotworowej czy choroby Alzheimera.
Podsumowując gołąbki z kasza gryczana to fajna alternatywa klasycznych gołąbków w wersji bezmięsnej. Sos możemy podać wedle preferencji, może być to sos z pieczarkami lub pomidorowy. Gołąbki świetnie nadają się na obiad z rodziną. Jest to danie wegańskie, dlatego osoby całkowicie wykluczające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego bez obaw mogą wypróbować naszego przepisu.
Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną
Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną to doskonały pomysł na smaczny obiad. Gołąbki możesz podać z sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.