Filet z okonia

Opublikowano: 29.09.2021 r., 19:50 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowany filet z okonia
Filet z okonia
Filet z okonia morskiego to szybki i bardzo zdrowy pomysł na obiad lub dodatek do sałatki. Idealnie smakuje z gotowanymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
132 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Filet z okonia (100 g)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa

Przepis na filet z okonia krok po kroku

Filet z okonia oprósz solą i pieprzem.

Weź spory kawałek foli aluminiowej i połóż okonia, około 3 cm, od brzegu.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Skrop rybę oliwą i zawiń folię tworząc a'la pieroga z foli aluminiowej.

Piecz w 180 C, przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z okonia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat filetu z okonia

Filet z okonia z piekarnika może być dodatkiem zarówno na obiad, jaki i do sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo dobry, szybki i prosty przepis. Robi się go dosłownie w 20-25 minut. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. To jak przyrządzić okonia morskiego, zależy w dużej mierze od Ciebie, ponieważ możesz upiec go z różnymi dodatkami. Mój przepis na pieczony filet z okonia jest najłatwiejszy i okoń przyprawiony jest jedynie solą i pieprzem, ale zależnie od gustu możesz się bawić ziołami i innymi dodatkami. Ja w przepisie przedstawiam ci tylko jeden, klasyczny pomysł na jego przyprawianie, ale to nie znaczy, że nie możesz go urozmaicić.

Przygotowywanie mięsa czy ryby w piekarniku, zawsze stwarza możliwość przesuszenia produktu, a wtedy nie jest on już taki smaczny. Dlatego właściwe przygotowanie, jest kluczem do tego, jak zrobić pyszny filet z okonia, który jest soczysty. Najlepiej wziąć dość duży kawałek folii aluminiowej, taki mniej więcej 3 razy większy niż kawałek ryby, którą będziesz piec. Kawałek okonia układamy około 3 cm od brzegu folii, posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Teraz zawijamy folie tak, żeby przykryć rybę i zawijamy brzegi folii, tworząc a’la pieroga z folii aluminiowej, w którym jest nasz okoń morski. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 15-20 minut.

Taki filet z okonia to dobry pomysł na obiad, ale też sałatkę, czy dodatek do kanapki. Pamiętaj, że zalecane jest spożywanie około 2 porcji ryb na tydzień, które są źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Mają one wiele prozdrowotnych właściwości, a niestety większość osób nie spożywa ich w wystarczającej ilości. Okoń morski jest też popularną rybą w kuchni śródziemnomorskiej. Ponad 90% zasobów tej ryby pochodzi właśnie z hodowli, dlatego często okoń morski, którego znajdziesz w sklepie to okoń hodowlany. Mimo wszystko warto po niego sięgać i wypróbować ten prosty oraz szybki przepis na pyszny filet z okonia morskiego.

Alergeny w filecie z okonia

Lista alergenów dla filetu z okonia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filet z okonia

Wartości odżywcze filetu z okonia

na 100g gotowej potrawy

Filet z okonia to pomysł na zdrowy obiad, ale też sałatkę, czy dodatek do kanapki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
125.90
132.20
Białko (g)
18.54
19.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
17.70
18.58
Węglowodany przyswajalne (g)
17.70
18.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
6.45
6.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.98
4.17
Cholesterol (mg)
50.48
53.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Potas (mg)
135.29
142.05
Wapń (mg)
0.05
0.05
Żelazo (mg)
0.33
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z okonia 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania filetu z okonia

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filet z okonia
100 g
26.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
10.40
Za 100 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
46.00