Feijoada
- Żeberka wołowe (500 g)
- Ogon wieprzowy (200 g)
- Kiełbasa domowa (300 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (240 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (240 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Czarna fasola z puszki (300 g)
Przepis na feijoadę krok po kroku
Mięso pokrój w mniejsze części. Papryki, cebule i przyprawy dodaj do naczynia blendera, wlej 2-3 łyżki oliwy i zblenduj na gładki mus.
Pokrojone mięso obtocz w paście warzywnej i wrzuć do dużego garnka z oliwą rozgrzaną na dnie.
Podsmażaj mięso kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kolendrę i całość zalej gorącą wodą, aż przykryje wszystkie składniki w garnku. Gotuj ok. 40 minut.
Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i gotuj kolejne 30-40 minut.
Podawaj z ryżem.
-
Ośmiornica
-
Zupa szczawiowa
-
Zupa grochowa
-
Gzik
-
Szynka pieczona
-
Butter chicken
-
Dżem z dyni
-
Kurczak w sosie curry
-
Koktajl sirt
-
Pizza z kalafiora
-
Biała kiełbasa pieczona
-
Wegańskie bezy
-
Zapiekanka z ryżem
-
Rosti
-
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Marchewka po koreańsku
-
Krem z bitej śmietany i mascarpone
-
Dania bez mąki
Więcej informacji na temat feijoady
Feijoada to jedna z klasycznych, tradycyjnych, bardzo popularnych dań charakterystycznych dla kuchni brazylijskiej. Brazylijska feijoada to gulasz przygototwywany najczęściej z czarnej, ewentualnie czerwonej lub brązowej fasoli. Ta potrawa brazylijska z fasoli uznawana jest za tamtejszą potrawę narodową - będąc w Brazylii wręcz obowiązkiem jest jej spróbowanie. Oprócz fasoli, składniki z których się składa to także krewetki, suszone mięso, wędzone kiełbaski, ozory, wieprzowe nogi i uszy. Jest to więc bardzo mięsna potrawa. Brazylijska fasola nie może powstać bez dużej ilości przypraw, głównie goździków, liści laurowych, cebuli, czosnku i pieprzu. Feijoada podawana jest najczęściej z ryżem i dodatkową porcją wołowiny. W dobrym restauracjach serwowana jest w towarzystwie pikantnego sosu pieprzowego oraz tzw. farofą, czyli zasmażaną mąką z manioku. Można powiedzieć, że brazylijska feijoada jest południowoamerykańską wersją dobrze znanych nam gulaszów mięsnych, na przykład wołowych. Jest jednak zdecydowanie bardziej mięsna i zawiera wiele składników, które w naszej kuchni nie są na co dzień spożywane. Samo przygotowanie tego brazylijskiego rarytasu nie jest trudne, skomplikowane, ani wyjątkowo czasochłonne, jednak warto zaplanować to wcześniej, aby mieć czas na zakupienie wszystkich niezbędnych składników, które nie zawsze będą dostępne w większości sklepów w których na co dzień robi się codzienne zakupy spożywcze. Przepis na feijoadę to propozycja przede wszystkim dla osób, które nie boją się eksperymentów w kuchni, które lubią bardzo mięsne, wyraziste, potrawy. Zdecydowanie nie jest to posiłek lekkostrawny i nie da się go przygotować w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej. O brazylijskiej feijoadzie mówi się, że albo się ją kocha, albo nienawidzi i zdecydowanie jest w tym mnóstwo prawdy. Jeśli poszukujesz kulinarnych wyzwań i marzy Ci się odrobina Brazylijskiego klimatu w twojej kuchni nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracja.
Alergeny w feijoadzie
Lista alergenów dla Feijoady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na feijoadę
Wartości odżywcze feijoady
Feijoada jest bardzo ciężkostrawna, dlatego w dużych ilościach, może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.