Duszone udka z kurczaka

Opublikowano: 22.04.2022 r., 6:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne duszone udka z kurczaka
Duszone udka z kurczaka
Duszone udka z kurczaka to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz proste w przygotowaniu. Koniecznie ich spróbuj, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
242 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (600 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na duszone udka z kurczaka krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przekładamy je do miski i doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut.

Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i całość smażymy dalej.

Do podsmażonych składników dolewamy wodę (500 ml). Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż będzie miękkie.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na duszone udka z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat duszonych udek z kurczaka

Pyszne duszone udka z kurczaka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka w przyprawach duszone z cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić duszone udka z kurczaka? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przekładamy je do miski i doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i całość smażymy dalej. Do podsmażonych składników dolewamy wodę (500 ml). Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż będzie miękkie. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na duszone udka z kurczaka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Proste w przygotowaniu mięso idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem dobrej jakości. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w duszonych udkach z kurczaka

Lista alergenów dla duszonych udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na duszone udka z kurczaka

Wartości odżywcze duszonych udek z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy je wprowadzić do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
151.35
242.16
Białko (g)
15.72
25.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
1.26
2.02
Węglowodany przyswajalne (g)
1.03
1.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
8.84
14.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.86
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.98
11.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.74
7.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
3.58
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Cholesterol (mg)
73.78
118.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
78.38
125.41
Potas (mg)
212.70
340.32
Wapń (mg)
11.22
17.95
Żelazo (mg)
0.66
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonych udek z kurczaka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania duszonych udek z kurczaka

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
26.00