Duszone udka z kurczaka
- Udko kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na duszone udka z kurczaka krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przekładamy je do miski i doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i całość smażymy dalej.
Do podsmażonych składników dolewamy wodę (500 ml). Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż będzie miękkie.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat duszonych udek z kurczaka
Pyszne duszone udka z kurczaka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka w przyprawach duszone z cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić duszone udka z kurczaka? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przekładamy je do miski i doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i całość smażymy dalej. Do podsmażonych składników dolewamy wodę (500 ml). Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż będzie miękkie. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na duszone udka z kurczaka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Proste w przygotowaniu mięso idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem dobrej jakości. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w duszonych udkach z kurczaka
Lista alergenów dla duszonych udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na duszone udka z kurczaka
Wartości odżywcze duszonych udek z kurczaka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy je wprowadzić do naszego menu.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.