Codzienny zielony koktajl sirtuinowy
- Jarmuż (80 g)
- Rukola (20 g)
- Natka pietruszki (10 g)
- Seler naciowy (150 g)
- Jabłko (150 g)
Przepis na codzienny zielony koktajl sirtuinowy krok po kroku
Wszystkie składniki należy umyć, podzielić na mniejsze części i wycisnąć za pomocą wyciskarki.
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl sirt
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl z mango
-
Koktajl z awokado
-
Zielony koktajl
-
Koktajl z buraka
-
Koktajl z pietruszki
-
Koktajl na śniadanie
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie warzywne
-
Koktajl z grejpfrutem
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z malin
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl oczyszczający
-
Koktajle odchudzające
Więcej informacji na temat codziennego zielonego koktajlu sirtuinowego
Poznaj przepis na koktajl, który codziennie należy pić będąc na diecie SIRT. Koktajl zrobisz w 5 minut. Totalna bomba witaminowa na lepszy dzień dla każdego. Według zasad diety sirtuinowej ten koktajl powinien być wypijany każdego dnia. Koktajl ten zawiera wszystkie składniki, które są bogate w związki sirtuinowe. Wypijanie takiego koktajlu ma znaczący wpływ na spowolnienie procesów starzenia, które każdego dnia postępują w organizmie. Koktajle mają to do siebie, że ich wykonanie jest dziecinnie proste.
Koktajl ten zawiera bardzo niewielką ilość kilokalorii. Nie zawiera tłuszczu. Jest koktajlem bezglutenowym oraz bez nabiału. Nie ma w nim także dostatecznych źródeł białka. Pamiętaj, by zadbać o odpowiednią podaż każdego makroskładnika (białek, tłuszczu, węglowodanów) w innych posiłkach.
Koktajl złożony jest z najbardziej bogatych w związki sirtuinowe składników. W skład koktajlu wchodzi jarmuż i rukola. Poza tym ważny składnik to natka pietruszki, zawierająca bardzo dużą ilość witaminy C. Seler naciowy ma bardzo mało kilokalorii, jednocześnie sporo wody. Jabłko, najlepiej zielone, nada nieco słodkości.
Do koktajlu można dodać przyprawy, które zawierają największe ilości związków aktywnych. Są nimi między innymi chilli. Poza tym warto włączyć odrobinę pieprzu czarnego oraz kurkumy. Połączenie kurkumy i pieprzu mają udowodnione dobroczynne działanie na ludzki organizm. Chilli zwiększa produkcję ciepła w organizmie. Dzięki zwiększonej termogenezie metabolizm przyspiesza. Następuje wtedy wyższe spalanie kilokalorii w ciągu dnia. Może to mieć wpływ na efekty wynikające z redukcji masy ciała.
By wykonać ten koktajl zaleca się użycie wyciskarki do soków. Jeżeli nie posiadasz wyciskarki możesz użyć sokowirówki. Dobry blender także powinien zdać egzamin. Przygotowanie koktajlu za pomocą blendera zachowuje o wiele więcej błonnika niż gdy przygotowuje się napój przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Koktajl z blendera na pewno zapewni większą sytość. Wyciskarka i sokowirówka zostawia jedynie sok, który jest pozbawiony w większości błonnika.
Alergeny w codziennym zielonym koktajlu sirtuinowym
Lista alergenów dla codziennego zielonego koktajlu sirtuinowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze codziennego zielonego koktajlu sirtuinowego
Tek koktajl powinien stanowić jedynie dodatek w codziennym menu. Nie jest on dobrym przykładem na pełnowartościowy posiłek. Nie zawiera on żadnego źródła białka i tłuszczu.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.