Cielęcina duszona na maśle
- Cielęcina (500 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (25 g)
- Masło (70 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Przepis na cielęcinę duszoną na maśle krok po kroku
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Cielęcinę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj dobrze solą oraz pieprzem.
Mięso smaż przez 2 minut na maśle klarowanym, następnie wyłóż na nie masło.
Patelnie przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając mięso.
Cielęcinę duś do czasu całkowitego zmięknięcia.
Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.
-
Ossobuco
-
Gicz cielęca
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Cielęcina duszona
-
Gulasz z cielęciny
-
Sznycel cielęcy
-
Cielęcina pieczona
-
Pieczeń cielęca
-
Flaki cielęce
-
Flaczki cielęce
-
Wątróbka cielęca
-
Żeberka cielęce
-
Cielęcina w sosie
-
Bitki z cielęciny
-
Kotleciki z cielęciny
-
Pulpety z cielęciny
-
Stek z cielęciny
-
Dania z cielęciny
Więcej informacji na temat cielęciny duszonej na maśle
Cielęcina duszona na maśle jest najprostszym sposobem na przyrządzenie tego delikatnego mięsa. Duszenie jest obróbką bardzo łatwą, dlatego sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość jest smaczna, a przy okazji bardzo delikatna. Będzie wspaniałym wyborem dla całej rodziny, nawet dla dzieci.
Przepis na cielęcinę duszoną na maśle pozwala na przygotowanie wspaniałego i niezwykle ciekawego dania w kilka minut. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. Duszenie to dość delikatna obróbka termiczna, ponadto, mięso cielęce jest lekkostrawne, spokojnie może gościć w diecie osób z problemami z układem trawiennym. To danie proste, jednak wyszukane. Cała jego wspaniałość kryje się właśnie w prostocie. Mięso cielęce nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, a w tym daniu to właśnie ono jest gwiazdą. Sparowane z masłem tworzy niezwykle wspaniałą kompozycję smakową, rodem z najlepszych restauracji. Wystarczy dodać do niego źródło węglowodanów złożonych i surówkę, by powstał łatwy, ale w pełni zbilansowany posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić duszoną cielęcinę w sposób niezwykle prosty i szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wiele osób rezygnuje z przygotowywania cielęciny na co dzień, gdyż kojarzy się ona z mięsem bardzo wykwintnym. Ten przepis udowadnia, że może być inaczej. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym nie potrzebuje marynowania, sprawdzi się więc na obiad dla osób, które cenią sobie dania niezbyt pracochłonne. Jeśli zastanawiasz się ile dusić cielęcinę, to najlepszy czas wynosi pomiędzy 50 a 60 minutami. Dzięki temu mięso będzie bardzo kruche i delikatne. W przypadku tego mięsa lepiej nie skracać czasu obróbki, gdyż odbije się to negatywnie na całym daniu.
To wspaniała propozycja nie tylko na obiad, ale również na lekką kolację. Mięso można bowiem podawać z pieczywem i lekką sałatką, w takim wydaniu to równie pyszna opcja. Ta cielęcina jest nie tylko dobra w smaku, to również danie tak łatwe, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, który szuka propozycji idealnej na wyśmienity posiłek.
Alergeny w cielęcinie duszonej na maśle
Lista alergenów dla cielęciny duszonej na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Masło
Wartości odżywcze cielęciny duszonej na maśle
To dość ciężkostrawne danie, jednak dla osób zdrowych będzie zdrowym wyborem.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.