Ciasto shrek bez pieczenia
- Mascarpone (500 g)
- Galaretka (150 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Biszkopty (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1 niepełna szklanka (150 g)
Przepis na ciasto shrek bez pieczenia krok po kroku
W gorącej wodzie (500 ml) rozpuść galaretkę.
Schłodź ją w lodówce.
W misce umieść serek mascarpone i wlej śmietanę, dodaj lekko stężałą galaretkę oraz cukier i zmiksuj.
Masę schłodź w lodówce.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na jej spodzie warstwę biszkoptów.
Na biszkopty wyłóż połowę masy z galaretką.
Na masę wyłóż biszkopty i przykryj je drugą połową masy.
Na jej wierzch wyłóż ciasta i polej je czekoladą gorzką.
Ciasto schłodź w lodówce przez 5 godzin.
Więcej informacji na temat ciasta shrek bez pieczenia
Ciasto shrek bez pieczenia to ciekawy pomysł na kolorowe ciasto dla dzieci. Ciasto przygotowuje się na bazie galaretki i serka mascarpone. Należy je schłodzić przed podaniem. Ciasto na zimno bez pieczenia to bardzo ciekawa alternatywa dla osób nielubiących spędzać długich godzin w kuchni. Przepis na ciasto shrek bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: galaretka agrestowa, serek mascarpone, śmietana, czekolada gorzka, biszkopty, cukier.
Jak zrobić ciasto shrek bez pieczenia? W gorącej wodzie rozpuść galaretkę. Schłodź ją w lodówce. W misce umieść serek mascarpone i wlej śmietanę, dodaj lekko stężałą galaretkę oraz cukier i zmiksuj. Masę schłodź w lodówce. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na jej spodzie warstwę biszkoptów. Na biszkopty wyłóż połowę masy z galaretką. Na masę wyłóż biszkopty i przykryj je drugą połową masy. Na jej wierzch wyłóż ciasta i polej je czekoladą gorzką. Ciasto schłodź w lodówce przez 5 godzin.
Śmietana kremówka jest bardzo popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Można ją także wykorzystywać do przygotowywania dań wytrawnych. Śmietana świetnie nadaje się do gotowania i zapiekania. Śmietana kremówka zawiera około 30 procent tłuszczu mlecznego, który jest rodzajem tłuszczu zemulgowanego. Tłuszcz mleczny jest bardzo dobrym produktem w diecie osób mających problemy z woreczkiem żółciowym oraz z problemami żołądkowymi. Tłuszcz mleczny wchłania się bezpośrednio bez potrzeby wcześniejszego trawienia.
Podsumowując pyszne ciasto shrek jest szybkie do zrobienia i nie sprawi Ci większych trudności. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Smaczne zielone ciasto dla dzieci świetnie komponuje się z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Do zrobienia ciasta możesz użyć także galaretki o smaku kiwi lub z domowej galaretki z zielonego soku i żelatyny.
Alergeny w cieście shrek bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta shrek bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta shrek bez pieczenia
Ciasto shrek bez pieczenia to słodki domowy wyrób zawierający duża ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.