Bigos z młodej kapusty
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 małe marchewki (90 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Koperek - 3 łyżeczki (12 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Młoda kapusta - 1 główka (1000 g)
- Kiełbasa śląska (250 g)
Przepis na bigos z młodej kapusty krok po kroku
Kiełbasę pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Z kapusty zerwij odchodzące liście (ok. 2-3). Główkę kapusty podziel na pół, a potem poszatkuj na wąskie paseczki.
Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.
Koperek drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Następnie dodaj kiełbasę i podsmażaj ją ok. 10 min. Po tym czasie dodaj cebule i smaż ok. 5 min. Dodaj marchewkę, wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min. Do garnka wrzuć poszatkowaną kapustę i wlej 1 szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Dodaj koncentrat, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżkę majeranku oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Całość wymieszaj i gotuj (bez przykrycia) jeszcze 15 min.
Dodaj koperek, wymieszaj i ściągnij z ognia.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z młodej kapusty
Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się na niego pokusić. To danie przygotowuje się szybciej niż bigos tradycyjny, a jest równie smaczne. Taki bigos możesz podać na obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Należy zacząć od przysmażenia kiełbasy. Po ok. 10 minutach można dodać cebulę. Powinna się przysmażać ok. 5 min. Następnie trzeba dodać marchewkę. Po kolejnych 5 min można dodać poszatkowaną na wąskie paseczki młodą kapustę i wlać szklankę wody. Całość trzeba dusić ok. 20 min, a potem należy doprawić bigos i gotować 15 min. Bigos będzie gotowy, gdy kapusta będzie miękka. Przed ściągnięciem z palnika można dodać koperek.
Ten przepis na bigos z młodej kapusty możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast wody możesz dodać bulion warzywny. Kiełbasę śląską możesz zamienić np. na kiełbasę podwawelską lub krakowską. Odpowiednim dodatkiem do tego bigosu będzie także wędzony boczek. Jeżeli zrezygnujesz z dodania kiełbasy śląskiej, to otrzymasz danie wegetariańskie. Zamiast koncentratu pomidorowego na sam koniec możesz dodać słodką śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Bigos ze śmietaną będzie delikatniejszy. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. Odpowiednia będzie m.in. mielona słodka papryka.
Jak się robi bigos tradycyjny? Aby zrobić ten domowy bigos, potrzebna będzie kapusta kiszona i biała. Obie kapusty należy poszatkować, ale jeśli kapusta kiszona okaże się mocno kwaśna, to wcześniej warto ją przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Taki bigos robi się m.in. z kiełbasą (np. śląską), boczkiem (surowym i wędzonym) i łopatką wieprzową. Mięso trzeba pokroić w kostkę i przysmażyć w garnku. Potem można tam dodać pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Ten bigos będzie dobry z suszonymi grzybami leśnymi i śliwkami. Jak ugotować bigos tradycyjny? Do dobrze przysmażonego mięsa trzeba dodać warzywa i wszystko dusić pod przykryciem ok. 1,5 h. Po tym czasie należy doprawić bigos i znowu dusić, tym razem ok. 1 h. Na koniec trzeba dodać koncentrat pomidorowy.
Alergeny w bigosie z młodej kapusty
Lista alergenów dla bigosu z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z młodej kapusty
Wartości odżywcze bigosu z młodej kapusty
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.