Bigos z młodej kapusty

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:08 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z młodej kapusty, miska
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty można zrobić z kiełbasą śląską i koncentratem pomidorowym. Ten bigos jest prosty do przygotowania. Sprawdź, jak się robi domowy bigos!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
394 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 małe marchewki (90 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
  • Koperek - 3 łyżeczki (12 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
  • Młoda kapusta - 1 główka (1000 g)
  • Kiełbasa śląska (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, tarka

Przepis na bigos z młodej kapusty krok po kroku

Kiełbasę pokrój w kostkę.

Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Z kapusty zerwij odchodzące liście (ok. 2-3). Główkę kapusty podziel na pół, a potem poszatkuj na wąskie paseczki.

Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.

Koperek drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej olej. Następnie dodaj kiełbasę i podsmażaj ją ok. 10 min. Po tym czasie dodaj cebule i smaż ok. 5 min. Dodaj marchewkę, wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min. Do garnka wrzuć poszatkowaną kapustę i wlej 1 szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Dodaj koncentrat, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżkę majeranku oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Całość wymieszaj i gotuj (bez przykrycia) jeszcze 15 min.

Dodaj koperek, wymieszaj i ściągnij z ognia.

Jak oceniasz przepis na bigos z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat bigosu z młodej kapusty

Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się na niego pokusić. To danie przygotowuje się szybciej niż bigos tradycyjny, a jest równie smaczne. Taki bigos możesz podać na obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Należy zacząć od przysmażenia kiełbasy. Po ok. 10 minutach można dodać cebulę. Powinna się przysmażać ok. 5 min. Następnie trzeba dodać marchewkę. Po kolejnych 5 min można dodać poszatkowaną na wąskie paseczki młodą kapustę i wlać szklankę wody. Całość trzeba dusić ok. 20 min, a potem należy doprawić bigos i gotować 15 min. Bigos będzie gotowy, gdy kapusta będzie miękka. Przed ściągnięciem z palnika można dodać koperek.

Ten przepis na bigos z młodej kapusty możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast wody możesz dodać bulion warzywny. Kiełbasę śląską możesz zamienić np. na kiełbasę podwawelską lub krakowską. Odpowiednim dodatkiem do tego bigosu będzie także wędzony boczek. Jeżeli zrezygnujesz z dodania kiełbasy śląskiej, to otrzymasz danie wegetariańskie. Zamiast koncentratu pomidorowego na sam koniec możesz dodać słodką śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Bigos ze śmietaną będzie delikatniejszy. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. Odpowiednia będzie m.in. mielona słodka papryka.

Jak się robi bigos tradycyjny? Aby zrobić ten domowy bigos, potrzebna będzie kapusta kiszona i biała. Obie kapusty należy poszatkować, ale jeśli kapusta kiszona okaże się mocno kwaśna, to wcześniej warto ją przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Taki bigos robi się m.in. z kiełbasą (np. śląską), boczkiem (surowym i wędzonym) i łopatką wieprzową. Mięso trzeba pokroić w kostkę i przysmażyć w garnku. Potem można tam dodać pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Ten bigos będzie dobry z suszonymi grzybami leśnymi i śliwkami. Jak ugotować bigos tradycyjny? Do dobrze przysmażonego mięsa trzeba dodać warzywa i wszystko dusić pod przykryciem ok. 1,5 h. Po tym czasie należy doprawić bigos i znowu dusić, tym razem ok. 1 h. Na koniec trzeba dodać koncentrat pomidorowy.

Alergeny w bigosie z młodej kapusty

Lista alergenów dla bigosu z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z młodej kapusty

Wartości odżywcze bigosu z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
93.99
394.76
Białko (g)
2.75
11.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
6.25
26.23
Węglowodany przyswajalne (g)
4.24
17.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
8.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
6.82
28.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
8.64
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
20.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
14.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
5.99
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
55.30
232.26
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.44
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.58
115.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.22
5.13
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
3.31
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.07
126.31
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
158.91
667.42
Potas (mg)
199.64
838.48
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.78
146.07
Fosfor (mg)
48.22
202.54
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.42
52.15
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
2.39
Cynk (mg)
0.36
1.50
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z młodej kapusty 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z młodej kapusty

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 małe marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Koperek
12 g
3 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 12 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Młoda kapusta
1000 g
1 główka
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 1000 g
Kiełbasa śląska
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Koszt składników
41.00