Bigos z kiszonej kapusty
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Łopatka wieprzowa (700 g)
- Cebula (100 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na bigos z kiszonej kapusty krok po kroku
Mięso i cebule pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę.
Podsmaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj mięso i smaż dalej.
Do garnka wlej 0,5 l wody i zagotuj ją.
Dodaj przyprawy oraz suszone grzyby.
Całość gotuj na małym ogniu około 40 minut.
Dodaj kiszoną kapustę.
Jeśli wody będzie za mało, to dolej wedle uznania.
Dokładnie wymieszaj i gotuj około 20 minut dalej na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj składniki.
Potrawę gotuj jeszcze około 20 minut.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub jako danie na imprezę. Kapusta kiszona z mięsem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Do garnka z mięsem wlewamy 0,5L wody i gotujemy ją. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Całość należy gotować na małym ogniu około 40 minut. Kiszoną kapustę dokładnie odcedzamy i wkładamy ją do garnka. Jeśli wody będzie za mało, dolej wedle uznania. Bigos dokładnie wymieszaj i gotuj dalej około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy składniki i gotujemy jeszcze około 20 minut.
Przepis na bigos z kiszonej kapusty nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Składnik należy do produktów o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.
Najlepszy bigos z kiszonej kapusty posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie nadaje się także jako posiłek na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w bigosie z kiszonej kapusty
Lista alergenów dla bigosu z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiszonej kapusty
Wartości odżywcze bigosu z kiszonej kapusty
Kiszonki posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego ich spożywanie jest jak najbardziej rekomendowane.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.