Dżem z borówki amerykańskiej - sprawdzone przepisy krok po kroku
Dżemy to popularne przetwory, które często wykorzystywane są do różnych deserów. Dżem z borówki amerykańskiej lub konfitura z borówki amerykańskiej bardzo dobrze sprawdzają się w tych rolach, dlatego też warto zapoznać się z przepisami na konfitury i dżemy z borówek. Bardzo ciekawym i dość starym rozwiązaniem ich przetrzymywania są weki.
Przetwory z borówki amerykańskiej - właściwości, o których warto wiedzieć
Borówka amerykańska jest to owoc, który zawiera bardzo dużo związków, pomagających naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu. Dlatego też warto spożywać ten owoc, a nawet przetwory z niego zrobione. Przepisy na dżem z borówki amerykańskiej oraz konfiturę z borówki amerykańskiej, nie są trudne, przez co warto zapoznać się z tym, jak wygląda konkretny przepis na konkretny przetwór.
Dżem z borówek, jak i inne przetwory i świeże owoce, w wekach lub normalnych słoikach, są bogate w różne witaminy i substancje. W borówkach amerykańskich znajdziemy duże ilości witamin: A, E, K, B6, a przede wszystkim witaminy C. Poza tym borówki zawierają tiaminę, niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez oraz sód i cynk. Wszystkie te pierwiastki działają bardzo pozytywnie na nasz organizm.
Borówka amerykańska poprawia pamięć, dzięki zawartej w niej flawonoidom, które stymulują regenerację neuronów. Dodatkowo dzięki flawonoidom oraz antocyjanom, borówka amerykańska zapobiega nadciśnieniu. Owoc ten zapobiega powstawaniu marskości wątroby, wspomaga pracę oczu (używana jest przy zaćmach oraz zwyrodnieniach plamki żółtej), a także działa przeciwbakteryjnie i usuwa z organizmu zbędne toksyny.
Przepis na konfitury z borówki amerykańskiej w naszym dziale z przepisami!
Przetwory z borówki amerykańskiej - jaki jest przepis na dżem z borówek?
Przepisy na dżem z borówki amerykańskiej nie są skomplikowane i można je wykonać w bardzo prosty sposób, zresztą tak, jak inne przetwory z borówek amerykańskich. Kierując się według przepisu, nie powinno być problemu z tym, że coś może nie wyjść. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy wykonać dżem borówek.
Zaczniemy więc od najmniej złożonego przepisu na dżem z borówki amerykańskiej.
Składniki:
- 1 kg borówki,
- 350 g cukru,
- żelfix.
Dzięki temu, że borówka ma w sobie dużo pektyny, nie musimy używać zagęszczacza.
Przygotowanie:
- Owoce borówki dokładnie myjemy i lekko blendujemy, tak by widoczne były kawałki owoców.
- Żelfix mieszamy z przygotowanymi owocami i doprowadzamy do zagotowania.
- Do mieszanki dodajemy cukier i znowu zagotowujemy, a następnie ściągamy z ognia.
- Dżem mieszamy do czasu, aż nie zniknie z niego piana, a później przekładamy do słoików.
- Po zamknięciu stawiamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż wystygną.
Do przechowywania tego dżemu bardzo dobrze sprawdzą się weki, które są bardziej szczelne od normalnych zakręcanych słoików.
Kolejny przepis również jest bardzo prosty, lecz wykorzystuje się do niego dodatkowy składnik.
Składniki:
- 2 kg borówki,
- 1 kg cukru,
- sok z 2 cytryn,
- skórka z 2 cytryn.
Cytryna jest to dodatkowy składnik dżemu, dzięki któremu osiągniemy bardzo ciekawy i pyszny smak przetworów.
Przygotowanie:
- Borówki dokładnie myjemy, osuszamy i delikatnie miksujemy.
- Zmiksowane owoce można przełożyć do garnka, zasypać cukrem oraz dodać sok i skórkę z cytryny.
- Całość smażymy przez około 30 do 40 minut, często mieszając, by dżem się nie przypalił.
- Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Dżem jest idealnym dodatkiem do ciast, babeczek, naleśników, a także ciepłych bułeczek.
Trochę bardziej skomplikowanym przepisem jest ostatni przepis na dżemy z borówki amerykańskiej. Zobaczmy więc, jak on wygląda.
Składniki:
- 1,2 kg borówek,
- 400 g cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka wódki.
Cukru można dać więcej lub mniej, a wódki nie trzeba dawać, ale można zastąpić ją nalewką pigwową.
Przygotowanie:
- Borówki myjemy i wkładamy do garnka.
- Owoce zasypujemy cukrem i garnek wkładamy na palnik.
- Do owoców i cukru dodajemy sok z cytryny i gotujemy dopóki cukier nie ulegnie rozpuszczeniu, a borówki nie puszczą soku.
- Pod koniec gotowania dodajemy wódkę i całość mieszamy.
- Do wyparzonych słoików wkładamy gotowy gorący dżem i zakręcamy.
Warto pasteryzować słoiki przez około 15 minut od momentu zagotowania wody lub w piekarniku w temperaturze 125oC.
Inne przetwory z borówki amerykańskiej - konfitura i nalewka
Bardzo popularnym przetworem jest także konfitura z borówki amerykańskiej, którą robi się w następujący sposób.
Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 600 g cukru,
- 2 małe cytryny.
W razie potrzeby można dodać więcej lub mniej cukru.
Przygotowanie:
- Borówki myjemy i osuszamy, a później wkładamy do garnka.
- Do owoców dodajemy cukier i smażymy przez około 40 do 50 minut na małym ogniu.
- Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy go do mieszanki.
- Gotową konfiturę rozkładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut.
Ważne jest, by dobrze zakręcić słoiczki. Taka konfitura idealnie nadaje się do różnych ciast.
Jeszcze innym rozwiązaniem na pyszne przetwory z borówki amerykańskiej są nalewki wykonane z tych owoców. Przepisów na nalewki jest wiele, a my pokażemy dzisiaj jeden, który ciesz się bardzo wielkim powodzeniem. Zobaczmy więc w jaki sposób można wykonać nalewkę.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych borówek amerykańskich,
- 700 g cukru,
- 0,5 l spirytusu 96%,
- 1 szklanka wody.
W razie potrzeby można dołożyć jeszcze więcej cukru, lecz 700 g jest wystarczające i zapewnia odpowiednią słodycz.
Przygotowanie:
- Borówki dokładnie myjemy i wsypujemy je do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem.
- Na górną część słoja zakładamy gazę, a później odstawiamy słój na około 5 dni na okno.
- Po tym czasie możemy już zlać sok ze słoika i wlać go do innego.
- W nowym słoiku mieszamy sok z alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na 2 dni.
- Potem musimy przefiltrować nalewkę przez watę, a później rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Ważne jest przechowywanie nalewek, ponieważ muszą być one w ciemnym i chłodnym miejscu. Pamiętajmy, że im nalewka dłużej leżakuje, tym jest lepsza.
Dżem z borówki amerykańskiej, tak samo, jak i inne przetwory z tych owoców są bardzo smaczne. Należy pamiętać, że świeże borówki są niebieskie i pokryte białym i woskowym nalotem. Maksymalnie można je przechowywać do 7 dni w lodówce. Odpowiednio przygotowane przetwory można przygotowywać latami w spiżarni.