Z czym przyrządzić warzywa na patelnię? Co jeszcze warto wiedzieć?
Warzywa na patelnię to mieszanka warzyw mrożonych, które pozwalają przyrządzić szybki obiad. Mrożonki przeznaczone są do długotrwałego przechowywania w temperaturach około -18°C. W dalszej części dowiesz się, z czym przygotować mrożone warzywa. Na rynku dostępne są różne mieszanki warzyw na patelnię - np mieszanka chińska, mieszanka do woka czy mieszanka europejska. Najbardziej popularną mieszanką warzyw na patelnię jest połączenie brokuła, marchwi, papryki czerwonej, fasoli szparagowej, kukurydzy, ziemniaków oraz cebuli.
Jak podać warzywa na patelnię? Najlepiej usmażyć ja na patelni z nieprzywierającą powłoką z odrobioną oliwy z oliwek. Warzywa smaż do całkowitego rozmrożenia - około 10 minut. Jeśli do warzyw dołączona jest saszetka z przyprawami, dodaj ją na sam koniec smażenia. Warzywa na patelnię możesz przygotować również w bardziej lekkostrawnej wersji - możesz ugotować je na parze i podać jako dodatek do obiadu.
A więc z czym warzywa na patelnię? Warzywa na patelnię możesz podać z ryżem oraz z kurczakiem. Jest to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami jest bardzo prosty. Innym pomysłem na wykorzystanie warzyw na patelnię jest dodatek makaronu oraz śmietanki - otrzymasz pyszny sos śmietanowo-warzywny z makaronem, który bez obawy możesz podać na obiad lub kolację. Warzywa na patelnię możesz również podać z mięsem mielonym.
Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Kwercetyna obecna w cebuli zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Niska kaloryczność brokuła wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, z czym podać warzywa na patelnię. Warzywa te świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań obiadowych. Przepisy z wykorzystaniem warzyw mrożonych są dość proste i szybkie w przygotowaniu. Na rynku dostępne są różne warianty warzyw na patelnię, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Warzywa wykorzystane do przygotowania dań stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.