Z czym podawać tortellini? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tortellini to małe włoskie pierożki, które doskonale sprawdzają się w codziennej kuchni. Są smaczne i niezwykle apetyczne, wspaniale prezentują się więc na talerzu. Sprawdzą się na lekki, ale również bardzo sycący posiłek. Z czym podawać tortellini? Oto kilka ciekawych, ale równie smacznych propozycji:
- sos pomidorowy - tortellini doskonale komponuje się z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii.
- sos grzybowy - równie smaczny, ale bardziej aromatyczny niż wersja z pomidorami. Dodaj parmezan i natkę pietruszki.
- sałatka z tortellini - możesz zrobić taką "po polsku" czyli z szynką i sosem majonezowym lub wersję lżejszą z pomidorkami, rukolą i mozzarellą.
- z oliwą - podsmaż tortellini na oliwę, dodaj czosnek, bazylię, tymianek i szałwię, a całość posyp tartym parmezanem.
- zapiekane - połącz je z kiełbasą, kukurydzą i papryką, a także dużą ilością sera.
Tortellini to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Włoskie tortellini sprawdzi się najlepiej na obiad, czy kolację. Popularne są zarówno tortellini z mięsem, jak i te w wersji wegetariańskiej. Tortellini to włoskie pierożki, przygotowywane na bazie ciasta makaronowego. Swoim kształtem przypominają nieco polskie uszka, a historia ich narodzin przyczyniła się do powstania wielu legend. Przepis na tortellini jest regulowany co do jednego ziarenka pieprzu przez Izbę Przemysłowo-Handlową w Bolonii. Włosi polewają tortellini sosem pomidorowym i doprawiają startym twardym serem, np. pecorino lub parmezanem. Bardzo często jada się je w Boże Narodzenie - podaje się je wówczas w rosole, posypane tartym parmezanem. Zawartość kalorii w tortellini plasuje się na najwyższym poziomie wśród wszystkich produktów z kategorii inne. Spożywanie tortellini wydaje się być nie najlepszym wyborem dla osób na diecie. Jednak podane z lekkim pesto i warzywną sałatką stanowią naprawdę dobry wybór na sycący posiłek. Można je dostać w wielu sklepach, jednak najlepiej sprawdzają się te przygotowane samodzielnie.
Zastanawiasz się jak gotować tortellini? Tortellini powstaje z ciasta makaronowego, w skład którego wchodzi mąka, jajko, sól i woda. Danie nadziewa się serami – parmezanem lub mozzarellą, mięsem a często też wędlinami takimi jak mortadela czy szynka. Czasami do nadzienia dodaje się grzyby - borowiki lub trufle, a także szpinak. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Teraz gdy już wiesz, do czego pasuje najlepiej tortellini i z czym jeść je na co dzień, na pewno zainteresują Cię smaczne i proste przepisy z ich udziałem. Koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje na tej stronie. Dowiesz się, z czym zrobić najlepsze tortellini i jak je wspaniale zaserwować. Tortellini to świetna propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Możliwość zakupu gotowych pierożków w sklepie i zbudowania bardziej wyszukanego dania na ich bazie jest idealna dla początkujących.