Z czym podawać szparagi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szparagi, choć budzą strach, nie są warzywem trudnym do przygotowania. Szparagi możemy jeść na surowo, bez obaw, że nam zaszkodzą, jednak znacznie bardziej lekkostrawne są po obróbce termicznej. Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Najpopularniejsze to: szparagi zielone i białe szparagi. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na nie trwa wyjątkowo krótko, dlatego warto wykorzystać go w całości. Wiele osób obawia się jednak nie tylko gotowania szparag, ale także wstępnego przygotowania oraz tego, z czym podać te warzywa.
Szparagi to warzywo, które doskonale sprawdza się w wielu różnych daniach. Można z nich robić zupę, dodawać je do makaronów, zapiekanek, tart, czy jajecznicy. Idealnie sprawdzają się również w sałatkach. Zwłaszcza z dodatkiem parmezanu, czy szynką. To właśnie odpowiednie dodatki sprawiają, że szparagi są dobre. A więc z czym podawać szparagi? Szparagi najlepiej komponują się z:
- Sosem holenderskim,
- z boczkiem,
- z serem camembert,
- z szynką,
- z roztopionym masłem,
- z parmezanem,
- z jajkiem na miękko,
- ze świeżo mielonym pieprzem.
Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Dla wielu związków występujących w szparagach wykazano działanie przeciwutleniające. Szparagi mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Dobrze, jeśli szparagi są częstym gościem w kobiecym menu. Duże stężenie kwasu foliowego sprawia, że potrawy ze szparagami zalecane są kobietom starającym się o dziecko oraz paniom już będącym w ciąży. Fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, a beta-karoten oraz witaminy C i E korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Białe szparagi zawierają więcej składników odżywczych i mineralnych, wiele z nich jednak tracimy przez to, że obieramy je przed gotowaniem, dlatego pod względem zdrowotnym zielone szparagi są zdrowsze. Warzywa te mają zaledwie ok. 20 kcal na 100 g.
Szukasz ciekawej opcji na smaczny posiłek na bazie szparagów? Przepis na szparagi znajdziesz w inspiracjach na tej stronie. Skorzystaj z nich, jeśli szukasz ciekawej wersji na pyszne szparagi. To doskonały pomysł na dodatek do obiadu lub kolacji. Teraz gdy wiesz już jak zrobić i z czym jeść szparagi możesz cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Szparagi są lekkostrawne. Mają bardzo delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi produktami spożywczymi. Posiadają także wiele substancji odżywczych i składników mineralnych, których potrzebuje organizm człowieka. Oczywiście to do czego ich użyjesz, zależy od indywidualnych preferencji, warto jednak nieco eksperymentować.