Z czym podawać stek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Stek to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, wbrew pozorom jego przygotowanie jest szybkie i proste, dzisiaj przedstawię Ci kilka propozycji, z czym podawać stek.
Mięso doskonale smakuje z takimi dodatkami jak:
- domowe frytki,
- pieczone łódeczki,
- z ziemniakami gotowanymi,
- a nawet delikatne, ziemniaczane puree.
Stek możesz przygotować z różnych rodzajów mięsa, idealnie nada się tutaj mięso z polędwicy wołowej czy z cielęciny, będzie to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Zatem jak przygotować pyszny stek?
Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.
Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.
I to koniec, jak widzisz przepis na stek z cielęciny, jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.
Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.
Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.
Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.
Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.
Skoro już wiesz, z czym najlepiej podawać stek i do czego pasuje on idealnie, koniecznie zaserwuj go swoim bliskim. Będzie to dobry pomysł na obiad.