Z czym podawać pierogi ruskie?

Z czym podawać pierogi ruskie
Z czym podawać pierogi ruskie
ikona podziel się
Opublikowano: 10.01.2023 r., 10:00 | Autor: Oliwia Gawron

Pierogi ruskie to potrawa, która towarzyszy nam nie od święta. Lubimy po nie sięgać np. n obiad z całą swoją rodziną. W środku takich pierogów znajdziemy ziemniaki z cebulką, jednak z czym podawać taką potrawę bezmięsną? Postaw na:

  • skwarki z cebulką,
  • kwaśną śmietanę,
  • masło.

Z czym podawać pierogi ruskie? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pierogi to szybki i pożywny posiłek, który samodzielnie przygotujesz w swoim domu, dodatkowo możesz wykonać je w większej ilości i z łatwością zamrozić, dzięki czemu przy wykonaniu jednej pracy możesz mieć kilka obiadów dla całej rodziny.

Jednak z czym podawać pierogi ruskie, aby były pyszne w smaku?

Wykorzystaj moje propozycje i postaw na:

  • skwarki z cebulką,
  • kwaśną śmietanę,
  • masło.

Nasze pyszne, tradycyjne pierogi zwykle powstają z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność czy cukrzyca typu 2, skorzystaj z mojej propozycji na

pierogi z mąki orkiszowej to idealna alternatywa dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pierogi z mąki orkiszowej, z nadzieniem z ziemniaków i twarogu. Te pierogi będą także smaczne ze skwarkami lub z cebulką.

Kwestia farszu tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ciasto na pierogi jest uniwersalne. Sam zadecyduj czy Twój farsz będzie wegetariański bez mięsa, czy tradycyjny.

Zatem, jak zrobić pierogi z mąki orkiszowej?

Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę orkiszową, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.

Mąka orkiszowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Takie osoby mogą wykorzystać mój przepis na ciasto, jednak zalecam inny rodzaj farszu, nie ruski na ziemniakach. Są one warzywami o wysokim indeksie glikemicznym.

Oprócz tego będą nam potrzebne jeszcze, olej rzepakowy, odrobina ciepłej wody i składniki na farsz.

Połowę mąki wsyp do miski i wlej ciepłą wodę. Połącz składniki za pomocą miksera. Następnie, wsyp resztę mąki i dodaj odrobinę soli. Wyrób ciasto tak, aby miało jednolitą, delikatną strukturę. W razie potrzeby dodaj więcej ciepłej wody.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej delikatnie mąką i wytnij koła za pomocą szklanki.

Na każde koło połóż przygotowany wcześniej farsz i połącz brzegi ciasta, aby nie kleiło się one do palców, namocz je delikatnie wodą. Tak przygotowane pierogi ugotuj, zaczynając od wrzącej wody.

Pierogi przygotujesz tak naprawdę w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.

Przepis na ciasto jest uniwersalny, dlatego wato go zapamiętać, będzie to świetny pomysł na pierogi świąteczne.

Skoro już wiesz, jak podać pierogi ruskie i jaki dodatek do pierogów będzie najlepszy, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony sposób i przekonaj się, jaki są smaczne. Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek dla Twojej rodziny np. na obiad.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto