Z czym podawać łososia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
W pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, z czym podawać łososia.
Pomysłów jest bardzo wiele, poznaj moje i wybierz swoje ulubione.
- gotowane warzywa,
- puree ziemniaczane,
- grillowane warzywa,
- kasza gruboziarnista,
- łódeczki ziemniaczane,
- sałatka grecka,
- lub sos cytrynowy.
Sam widzisz, ile jest dodatków do dania z łososiem, dodatkowo możesz wykorzystać łososia wędzonego na zimno, będzie to idealny dodatek do sałatki.
Jeśli wolisz łosoś smażony postaw na sos cytrynowy do łososia, który idealnie pasuje do każdego rodzaju ryb. Wystarczy, że masło rozpuścisz w rondelku, po chwili dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, pamiętaj o tym to bardzo ważne, ponieważ dopiero wtedy wydobywa się z niego niesamowity aromat. Następnie wlej sok z cytryny, cały czas podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj tak, aby sos się nie przypalił, a jedynie zrobił się delikatnie kremowy. Na samym końcu dodawaj stopniowo śmietankę, po chwili nasz pyszny sos cytrynowy do łososia jest gotowy. Wykorzystaj go do grillowanej ryby lub pieczonej w piecu. Pamiętaj, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak istotne jest też to, jak je przygotujesz. Postaw na pieczenie w foli, w rękawie lub grillowaniu bez tłuszczu, nie polecam smażenia na głębokim tłuszczu lb obsmażania na patelni. Skoro już znasz mój szybki i łatwy przepis i wiesz, jak zrobić sos cytrynowy do łososia. Przygotuj ten prosty, a zarazem najlepszy obiad, będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Zatem skoro już wiesz ile smażyć rybę, przygotuj ją w dowolny sposób i usmaż na oleju w Twoim domu.
Najlepiej smażyć rybę na surowo, ale jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować np. łosoś w panierce.
Skoro już wiesz, do czego dodać łososia, koniecznie postaw na sałatkę z jego dodatkiem lub łososia pieczonego.