Z czym podawać grillowany ser halloumi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ser halloumi pochodzi z Cypru i właśnie tam określany jest jako dobro narodowe, co przełożyło się na nadanie mu przez Komisję Europejską statusu Chronionej Nazwy Pochodzenia. Tylko na tej niewielkiej europejskiej wyspie producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. Jednak bez problemu można go kupić również w Polsce. Taki ser może być przechowywany nawet przez rok. W sprzedaży dostępne są kawałki, zazwyczaj o masie 200 gramów. Ser halloumi to przysmak, który staje się coraz bardziej popularny. Nic dziwnego ma wspaniały smak i doskonałą konsystencję, która gwarantuje, że nie rozpada się tak jak ser feta. Dzięki temu może być używany do wielu różnych potraw. Najczęściej jednak poddawany jest grillowaniu. A więc z czym podawać grillowany ser halloumi?
Ser halloumi to doskonały dodatek do wielu dań. Wspaniale sprawdza się:
- z sałatkami,
- w szaszłykach,
- jako burger,
- do zapiekanek,
- na pizzy.
Najlepiej serwować go z:
- ajvarem,
- sosem czosnkowym,
- sosem koperkowym,
- żurawiną.
To doskonały pomysł na urozmaicenie diety, również wegetariańskiej. Ser ten sprawdza się nie tylko na tostach i sałatkach, ale również w burgerach, czy zapiekankach, dzięki czemu dobrze sprawdza się na obiad, czy kolację. Najlepiej smakuje z warzywami. Odpowiednie dodatki, to klucz do naprawdę smacznego dania z tym serem. Ser ten charakteryzuje się mocno słonym, aromatycznym smakiem. Wiele osób twierdzi, że czuje w nim również lekko miętowy posmak. Czy jednak do produkcji tego sera używa się mięty? Ciężko to ustalić, gdyż jego receptura jest pilnie strzeżona. Ser halloumi wytwarza się z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Przy czym mleko krowie może stanowić do 50% zawartości sera. Ser halloumi bardzo często porównuje się do włoskiego sera mozzarelli. Wszystko dlatego, że oba sery przygotowywane są w podobny sposób, jednak używa się do nich zupełnie innych rodzajów mleka. Oba sery mają jednak podobną, zwartą strukturę, choć halloumi jest nieco bardziej sztywny, dlatego lepiej nadaje się do grillowania. Pod wpływem wysokiej temperatury nie topi się jak większość przysmaków, dlatego można wciąż dodawać go do sałatek, czy kanapek. Ser halloumi jest produktem uniwersalnym, który można spożywać na słono i słodko. Może stanowić uzupełnienie dla każdego posiłku. W procesie grillowania lub smażenia ser uzyskuje brązową, chrupiącą skórkę, będąc jednocześnie miękkim w środku. Nie kruszy się i nie rozpada, więc można go spożywać także na surowo w formie kanapki lub lekkiej przystawki. Co ciekawe wspaniale łączy się także z owocami, np. arbuzem, czy pomarańczą.
Produkt ten jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia fosforu, potasu oraz sodu.
Teraz gdy już wiesz, z czym jeść i jak przyrządzić ser halloumi, możesz sięgnąć po ciekawe inspiracje z jego udziałem. Przepis z serem halloumi to dobra opcja na jego wypróbowanie w daniu. Znajdziesz je na tej stronie.