Z czym podawać gnocchi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gnocchi to małe i smaczne ziemniaczane kluski, które doskonale sprawdzają się w wielu różnych daniach. Gnocchi wyrabia się zazwyczaj z trzech składników: ziemniaków, mąki pszennej i jajek. Włoskie kluski są dość podobne do polskich kopytek, częściowo przypominają je składem, smakiem i wyglądem. Włoska wersja jednak jest nieco bardziej delikatna i zawiera mniej mąki. Mąką, która najlepiej sprawdza się w przypadku tych klusek, jest mąka pszenna o niskim przemiale. A więc z czym podawać gnocchi?
- Z masłem i ziołami,
- Z parmezanem.
- Z sosem,
- Z gulaszem,
- Z warzywami,
- Z zupą,
- Z sałatką,
- Z mięsem,
- Z pesto.
Jeśli zastanawiasz się jakie mięso do gnocchi, to najlepiej sprawdzi się:
- wołowina,
- wieprzowina,
- cielęcina.
Z czym się je najlepiej gnocchi? Wszystko zależy oczywiście od preferencji. Niektórzy kochają zwykłą wersję tylko z dodatkiem masła oraz z ziołami np. bazylią, czy szałwią. Inni wolą je w wersji z aromatycznym sosem. Nie tylko gulaszem, ale również sosem bolońskim, serowym, czy śmietanowym. Choć może się to wydawać nieco dziwne, włosi dodają je również do zupy. Idealnie sprawdzają się do rosołu. Aromatyczny bulion podany z tymi delikatnymi kluseczkami jest doskonałym wyborem zwłaszcza na przyjęcia rodzinne.
Choć ich nazwa jest trudna do wymówienia, ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dzięki temu mogą pojawiać się w menu niezwykle często. Będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania można znaleźć w każdym większym sklepie, a także w domowej spiżarni.
Podstawą tego dania są oczywiście ziemniaki, należy wybierać takie, które są jak najbardziej mączyste, dzięki temu kluski będą bardziej zwarte. Oprócz tego dodaje się do nich często również jajko, które wspaniale scali całość. W niektórych przepisach używa się również maki ziemniaczanej, choć w oryginalnym przepisie stawia się tylko na pszenną. Jest ona wystarczająca, by kluski naprawdę świetnie się ze sobą połączyły. To wspaniały, a przy tym bardzo delikatny dodatek, który ze względu na duży udział glutenu sprawia, że kluski są miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Choć ze względu na brak wyrabiania i formowania, nie są one może aż tak kształtne i piękne jak kopytka, to smakują tak wybornie, że warto je włączyć do codziennego menu. To sprawdzony przepis na obiad, który wspaniale syci, a jest niezwykle prosty.
Gnocchi można też przygotować z różnymi dodatkami. Niezwykle popularne są na przykład kluseczki z dodatkiem szpinaku. By je przygotować wystarczy do ciasta dodać odrobinę zblendowanego szpinaku, który nie tylko wpłynie genialnie na ich smak, ale również nada kluseczkom pięknego koloru. Zielone kluseczki wspaniale komponują się z sosem serowym. Oprócz szpinaku można do nich dodawać również: bazylię, szałwię, buraka, czy dynię.
Szukasz więcej inspiracji na to jak podawać gnocchi? Przepis na dania z tymi kluseczkami znajdziesz w inspiracjach na tej stronie. Gnocchi może stanowić zarówno dodatek, jak i być podstawą dania. To do czego użyjesz kluseczek, zależy tylko od Twojej wyobraźni, jednak zdecydowanie warto eksperymentować.