Z czym podawać chili con carne?

Z czym podawać chili con carne
Z czym podawać chili con carne
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron

Chili con carne, czyli nic innego jak meksykańskie danie z dodatkiem mięsa to szybka i pożywna potrawa dla całej Twojej rodziny.

Jednak, z czym podawać chili con carne?

Postaw na dodatek:

  • nachosów,
  • kaszy, ryżu,
  • czy ziemniaków.

Z czym podawać chili con carne? Co jeszcze warto wiedzieć?

Chili con carne, czyli proste danie meksykańskie, które szybko przygotujesz w swoim domu.

Przed jego podaniem dowiedz się, z czym podawać chili con carne. Postaw na:

  • nachosów,
  • kaszy, ryżu,
  • czy ziemniaków.

Dokładnie jak przygotować to smaczne danie opisują w moich innych propozycjach. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie jest pyszne, będzie to dobry pomysł na obiad czy kolację dla całej Twojej rodziny.

Moim zdaniem danie to najlepiej smakuje z ryżem, ale z każdym innym dodatkiem też będzie dobre.

Możesz wybrać ryż biały lub ryż basmati. Warto wspomnieć, że ryż gotowany nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Polska wersja tego dania będzie podana z ziemniakami. Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree.

Skoro już wiesz, z czym się je meksykańskie danie, przeczytaj jak podawać je w towarzystwie ziemniaków czy ryżu i przekonaj się, jakie jest pyszne.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto