Z czym pić tequile? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tequila to alkohol, który większości osób kojarzy się ze słonecznym Meksykiem, z którego pochodzi. Inne skojarzenie to pochodzi już raczej z popkultury, dotyczy sposobu jej serwowania: w małych kieliszkach w towarzystwie cząstki limonki i soli. Choć może się wydawać, że to jedyna dobra opcja na ten alkohol, nie jest to prawda.
Z czym pić tequile? Tequila to alkohol, która sprawdza się zarówno bez dodatków, jak i w towarzystwie innych napojów. Oto najpopularniejsze sposoby na serwowanie jej:
- z sokiem - np. ananasowym, czy cytrusowym,
- z napojami gazowanymi typu sprite
- z likierem cytrusowym,
- z solą i limonką,
- z grenadiną,
- z likierem typu triple sec i sokiem z cytryny (margarita).
Tequila to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do drinków. Ze względu na mocny smak będzie dobrą opcją w połączeniu z lżejszymi alkoholami, ale również z owocami. Najlepiej sprawdzi się z dodatkiem cytrusów. A z czym się pije tequilę najczęściej? Najpopularniejszą formą, którą wszyscy kojarzą z filmów, jest wypijanie jej w kieliszkach do szotów z dodatkiem limonki i odrobiną soli. Jednak dla wielu osób sposób ten nie jest zbyt wygodny i wolą ją w drinkach. Picie tequili jest dość powszechne na całym świecie, nie tylko w Meksyku skąd pochodzi ten trunek.
Tequila odznacza się aromatami świeżej agawy, ziół i przypraw takich jak mięta, eukaliptus, trawa cytrynowa. Znawcy tego trunku wyczuwają także zapachy drewna, cynamonu, cytrusów, herbaty, róży i tytoniu, a nawet jabłek, czy wiśni. To alkohol o niesamowitej głębi, która doskonale czuje się w towarzystwie egzotycznych owoców i cytrusów. Tequila to niewątpliwie symbol Meksyku. Od setek lat Meksykanie, a wcześniej Aztekowie wytwarzali alkohol z fermentowanego soku z agawy, który ewoluował z używanego podczas krwawych rytuałów, do tequili, którą możemy kupić dziś prawie wszędzie. Tequila to wódka, która powstaje ze sfermentowanego soku z niebieskiej odmiany agawy zwanej Agave tequiliana. Niezwykle istotny jest zarówno gatunek rośliny, jak i jej procentowa obecność w procesie produkcji. Dzieje się tak ze względu na prawo Meksyku, które pozwala nazywać Tequilą alkohole wyprodukowane przy użyciu co najmniej 50 procent cukrów z agawy błękitniej.
A jak podawać tequile? Jeśli pijesz ją samodzielnie, to sprawdzą się kieliszki do szotów, to najpopularniejszy sposób podania. W Meksyku, skąd pochodzi, popijają go małymi łyczkami z wąskich, wysokich kieliszków tzw. caballitos. Jeśli nie posiadasz takich tradycyjnych kieliszków, możesz wykorzystać szklaneczki do whisky lub kieliszki do koniaku czy whisky.
Teraz gdy już wiesz, z czym tequila najlepiej się zgrywa, wiesz jakie dodatki do niej dobrać, by stworzyć najlepsze drinki na bazie tego alkoholu. Jednak bez względu na to, na jakie połączenie się zdecydujesz, dobrze pamiętać, że koniecznie należy połączyć ją z lodem. Tequila powinna być dobrze schłodzona przed podaniem, tylko dzięki temu smakuje wspaniale. Jeśli szukasz inspiracji na smaczne trunki z użyciem tego alkoholu, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie.