Z czym pić prosecco? Co jeszcze warto wiedzieć?
Prosecco to białe lub różowe włoskie wino musujące, lekko musujące lub stołowe. Najczęściej jest wytrawne lub półwytrawne. W dalszej części dowiesz się, z czym łączyć oraz jak pić wino Prosecco. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Minimalny poziom alkoholu w prosecco wynosi około 10,5%.
Prosecco możemy podzielić na cztery kategorie pod względem zawartości cukru do niego dodanego: brut, extra dry, dry, semi-sec. Z czego brut jest winem najbardziej wytrawnym a semi-sec najbardziej słodkim. Prosecco możemy podzielić także w zależności od zawartości dwutlenku węgla - w tej kategorii możemy rozróżnić wino spumante (czyli wino musujące), wino frizzante (czyli wino perliste) oraz wino tranquillo (czyli wino spokojne). Do wina spokojnego nie jest dodawany dwutlenek węgla.
Jak smakuje prosecco? Wino musujące jest wytrawne lub półwytrawne ze świeżą, owocową nutą zapachową. Prosecco jest świeże i może mieć delikatnie kwaskowaty smak.
A więc z czym pić prosecco? Prosecco możesz podać jako samodzielny drink bez żadnych dodatków (najlepiej podawać je schłodzone). Prosecco możesz podać z dodatkiem świeżych owoców. Możesz wykorzystać go także do przygotowania pysznych drinków. Najbardziej popularnym drinkiem jest Aperol Spritz (połączenie prosecco i aperolu). Prosecco możesz podać również z sokiem brzoskwiniowym lub pomarańczowym, sokiem z żurawiny lub ze zmiksowanymi truskawkami.
Na bazie prosecco przygotujesz pyszne drinki. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć:
- Aperol spritz to wspaniały pomysł na orzeźwiający koktajl na bazie prosecco i aperolu. Drink pochodzi z Włoch i jest bardzo popularny na całym świecie. Przepis na aperol spritz jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia barmańskiego. Do przygotowania Aperol Spritz przygotuj 3 części prosecco, 2 części aperolu, 1 część wody, lód oraz świeżą pomarańczę do dekoracji. Do kieliszka włóż lód, wlej Aperol, dodaj prosecco, dopełnij wodą i włóż plaster pomarańczy, podawaj ze słomką.
- Martini Prosecco, które przygotuje się na bazie prosecco i Martini Royale Bianco w stosunku 1:1. Alkohole łączy się z lodem oraz z sokiem z całej limonki.
- Mimoza, którą przygotowuje się na bazie prosecco z sokiem pomarańczowym w stosunku 2:1.
- Bellini, czyli prosecco wymieszane z nektarem brzoskwiniowym w stosunku 3:1.
A w czym podawać drinki z prosecco? Do podania prosecco najlepiej wykorzystać wysokie kieliszki.
Podsumowując: wiesz już, z czym się pije prosecco. Warto wykorzystać je do drinków lub podać schłodzone bez dodatków. Najlepiej przygotowywać drinki ze schłodzonych produktów. Koktajle alkoholowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Drinków nie powinni spożywać kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.