Z czym pić martini bianco? Co jeszcze warto wiedzieć?
Martini to jeden z najbardziej znanych alkoholi na świecie. To rodzaj włoskiego wermutu na bazie wina aromatyzowanego ziołami oraz przyprawami. Najczęściej wykorzystuje się, by przyrządzić drink, martini bianco. Jest ono dość słodkie i delikatnie ziołowe. Często określa się je mianem "kobiecego" ze względu na subtelność i waniliowy posmak. Ten rodzaj alkoholu ma słodko-gorzki, ziołowy smak. Popularyzatorem tego trunku jest James Bond, znany agent, który na ekranie często widziany jest z charakterystycznym drinkiem, zawierającym oliwkę w środku. Tak, to właśnie martini. I można je przygotować naprawdę na wiele sposobów.
Zastanawiasz się, z czym pić martini bianco? Oto najpopularniejsze propozycje:
- z owocami cytrusowymi,
- ze Sprite,
- z tonikiem,
- z ginem,
- z tequilą,
- z Martini Extra Dry.
Każdy drink dobrze jest serwować dobrze schłodzony, z dużą dawką lodu.
Martini to trunek zawierający między 12 a 20% alkoholu. Dostępny jest on w kilku różnych wersjach. Jednak najpopularniejsza to oczywiście ta biała. Posiada on delikatny posmak wanilii i winogron. Jednak w głównej mierze smakuje mieszanką ziół, przypraw korzennych i cytrusów, a dokładnie czerwonych pomarańczy i mandarynek znad Morza Śródziemnego. To one nadają mnóstwo świeżości i są o wiele bardziej dominujące aniżeli wymienione już akcenty korzenne i ziołowe. Martini Bianco jest uniwersalnym drinkiem, dzięki bazie z białego wina możemy podać Martini do sałatek, owoców, ryby i innych lekkich potraw. Martini idealnie się komponuje z deserem. Ten napój świetnie się sprawdzi zarówno do kolacji, jak i na imprezę. Najlepiej podawać ten napój na lodzie lub mocno schłodzonym.
Martini to doskonały pomysł na niezwykle smaczny aperitif może zastąpić nawet czerwone wino. Wspaniale smakuje solo, jednak wiele osób zastanawia się, jak jeszcze można go wzbogacić. To z czym się pije, zależy głównie od naszych preferencji smakowych. Białe martini jest niezwykle ziołowe, ale dość delikatne, dlatego najlepiej sprawdza się z owocowymi dodatkami. Dobre i smaczne rozwiązanie stanowią zwłaszcza owoce cytrusowe. Pyszne jest także połączenie ze sprite, czy tonikiem.
Na pomysł stworzenia martini wpadli dopiero pod koniec XIX wieku dwaj włoscy kupcy: Aleksandro Martini i Luigi Rossi. Eksperymentowali przez długie lata, zanim udało im się stworzyć wyjątkowy i rozpoznawany na całym świecie słodko-gorzki, ziołowy smak. Jest on wynikiem połączenia wermutu, czyli niezwykle słodkiego, korzennego turyńskiego wina z ginem, znanym od długiego już czasu napojem, destylowanym z jagód jałowca.
Jak podawać martini? Martini najlepiej podawać samodzielnie w kieliszku do wina z dużą ilością lodu. Świetnie sprawdza się jako aperitif. Jakiego rodzaju naczynia najlepiej sprawdzą się do serwowania martini? Do tego celu najczęściej wykorzystuje się szklankę, której niska czasza rozchyla się ku górze. Naczynie to ma kształt odwróconego stożka i opiera się na średniej długości nóżce.
Czy można pić samo martini? Martini można podawać też same, jednak zwykle się tego nie robi. Najlepiej smakuje bowiem z dodatkami. Idealnie dopełniają go zwłaszcza cytrusy.