Z czym pić aperol?

Z czym pić aperol
Z czym pić aperol
ikona podziel się
Opublikowano: 01.05.2023 r., 19:50 | Autor: Patrycja Czerwiak

Aperol to alkohol dobrze znany z włoskich wycieczek. Ma mocny, nieco gorzkawy smak, dlatego wiele osób zastanawia się, z czym pić aperol. Najpopularniejsze sposoby serwowania tego trunku to:

  1. Połączenie z lodem i owocami cytrusowymi,
  2. Drink z dodatkiem Prosecco,
  3. Wymieszany z wodą gazowaną,
  4. Z dodatkiem lemoniady,
  5. Z likierem mandarynkowym,
  6. Z whisky,
  7. Z ginem,
  8. Ze spritem.

Z czym pić aperol? Co jeszcze warto wiedzieć?

Aperol to alkohol dobrze znany z włoskich wycieczek. Ma mocny, nieco gorzkawy smak, dlatego wiele osób zastanawia się, z czym pić aperol. Najpopularniejsze sposoby serwowania tego trunku to:

  1. Połączenie z lodem i owocami cytrusowymi,
  2. Drink z dodatkiem Prosecco,
  3. Wymieszany z wodą gazowaną,
  4. Z dodatkiem lemoniady,
  5. Z likierem mandarynkowym,
  6. Z whisky,
  7. Z ginem,
  8. Ze spritem.

Aperol to doskonały pomysł na aperitif. Aperitif, czyli alkoholowy napój podawany zwykle przed posiłkiem, by zwiększyć apetyt i poprawić trawienie. Nic dziwnego, że sięga się zwykle właśnie po aperol - to niezwykle smaczny, gorzki trunek przygotowywany głównie na bazie gorzkich pomarańczy. Wszyscy kojarzą go z wyjazdami do Włoch, ale również jego wspaniałym, pięknym, pomarańczowym kolorem. Aperol sam w sobie może być zbyt gorzki, dlatego można mieszać go z innymi dodatkami. Jak pić aperol? Najlepiej odpowiednio schłodzony i dobrze rozcieńczony. Dobre połączenie to aperol i prosecco. Równie smaczne jest to z dodatkiem likieru mandarynkowego. Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie tego alkoholu, koniecznie sięgnij do wyróżnionych inspiracji. Znajdziesz tam przepisy na drinki, które na pewno zaskoczą niejednego miłośnika alkoholu.

Koktajl ten wywodzi się z Włoch, a jego twórcami są bracia Luigi i Sivio Barbieri. Popularność zyskał po zakończeniu II Wojny Światowej. Podstawowymi składnikami Aperolu są gorzka pomarańcza, rabarbar, goryczka, wyciąg z ziół i chinowiec, jednak do dziś dokładna, oryginalna receptura napoju nie jest znana. To sprawa, że trunek ten najlepiej smakuje właśnie we Włoszech, z miejsc, które jako jedne z nielicznych znają całą jego recepturę. Aperol kojarzy się nam przede wszystkim z kultowym drinkiem o nazwie Aperol Spritz, który serwowany jest w towarzystwie wina musującego o nazwie Prosecco. Jednak to nie jedyna dobra opcja na jego przygotowanie. Choć zwykle kojarzony jest z kobiecym alkoholem, wcale nie musi tak być. Można podawać go z wódką, rumem, czy whisky i cieszyć się mocnym, a przy tym naprawdę ciekawym smakiem. Aperol można również podać z dodatkiem wody gazowanej i kostkami lodu - jest to jednak propozycja dla prawdziwych koneserów alkoholu. Warto wiedzieć, że aperol nie charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu, zwykle jest to około 11%, dlatego świetnie łączy się również z innymi trunkami. Jest smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy. Aperol ma również wspaniały zapach. W zapachu wyczuwalne lekkie nuty alkoholu, skórki pomarańczy w połączeniu z ziołowymi aromatami, które przeważają. Można wyczuć też nutę słodkiej wanilii.

Jak podawać drinki z aperolem? Zwykle wybiera się do tego wysokie szklanki i kieliszki. Aperol uwielbia towarzystwo lodu i cytrusów, dlatego sięgnij po takie, w których swobodnie możesz zmieścić naprawdę sporo dodatków. To drink, który oprócz tego, że dobrze smakuje, może pięknie się prezentować. Na pewno ułatwia to jego charakterystyczna, mocno pomarańczowa barwa. Dlatego doskonale udekoruje stół.

Zobacz pytania podobne do z czym pić aperol?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto