Z czym jeść masło orzechowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Masło orzechowe jest bardzo popularnym składnikiem w wielu kuchniach – w Polsce zdecydowanie najczęściej stanowi on produkt do smarowania kanapek. Jest pełne cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Podstawą masła orzechowego są orzechy ziemne występujące również pod nazwą orzechy arachidowe. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ze względu na niską zawartość tłuszczów nienasyconych i białka masło orzechowe nie podnosi poziomu cukru we krwi. Oprócz tego są źródłem witamin, głównie witaminy B3 oraz witaminy E. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Te kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy nawet utracić kilka zbędnych kilogramów. Stanowi ono unikalne połączenie różnych aromatów. Jest jednocześnie słodkie, słone i tłuste, dzięki czemu posiada unikalne połączenie smaku rzadko kiedy występującego w przyrodzie. Masło orzechowe można dostać w wielu sklepach, jednak da się je przygotować również samodzielnie w domu. Masło orzechowe to nazwa, która zwykle odnosi się do pasty z orzechów arachidowych. Można jednak znaleźć również w innych wersjach:
- masło z migdałów,
- masło z orzechów włoskich,
- masło z orzechów laskowych,
- masło z nerkowców,
- masło z orzechów macadamia,
- masło z orzechów brazylijskich,
- masło z orzechów pistacjowych.
Wszystkie masła różnią się pod względem smaku, wartości odżywczych, kaloryczności, czy dostępności i ceny. Jednak wszystkie mają wiele cennych składników, dlatego warto je włączyć do codziennej diety.
Dzięki temu jest jeszcze bardziej zdrowe.
Masło orzechowe ze względu na swój smak można dodawać do wielu różnych potraw. A więc z czym jeść masło orzechowe? Oto najpopularniejsze propozycje:
- masło orzechowe na kanapkach,
- na omlecie,
- na placuszkach,
- w naleśnikach,
- na gofrach,
- w deserach lodowych,
- ze świeżymi owocami,
- do sosów sałatkowych
Więcej pomysłów na użycie masła orzechowego znajdziesz poniżej.
Najpopularniejszym sposobem na jedzenie masła są oczywiście kanapki. Jednak jest wiele osób, którym nie smakuje sam chleb z masłem, dlatego często oprócz masła dają na pieczywo dżem albo pokrojone banany. Masło orzechowe równie dobrze komponuje się z grzankami, krakersami, paluszkami czy waflami ryżowymi. Można z niego robić również pyszne desery i przekąski na słodko. Masło orzechowe podgrzane z różnymi dodatkami, po ostudzeniu pozwala formować i robić domowej roboty batoniki i kulki.
Masło orzechowe ma naprawdę dobry PR. Wiele osób zastanawia się jednak do czego go używać i z czym podawać. Nic dziwnego to jak jeść masło orzechowy może być nieco kłopotliwe, gdyż ma ono charakterystyczny smak, który smak może być zbyt mdlący. Dlatego najlepiej łączyć je z innymi dodatkami. A do czego pasuje? Masło orzechowe dobrze smakuje z owocami. Najlepiej, gdy są lekko kwaskowate.