Z czym jeść kopytka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kopytka to kluski na bazie ziemniaków i mąki, które są tradycyjnym polskim daniem. Formuje się je w małe romby, które pięknie prezentują się na talerzu. Są niezwykle proste, jednak mają wielu zwolenników. Idealne są bardzo delikatne i miękkie. Ponieważ dodaje się do nich tylko kilka składników, które większość z nas zawsze ma w domu, są doskonałym pomysłem na szybki posiłek. Można je zjadać samodzielnie lub podawać jako dodatek. A więc z czym jeść kopytka?
- Smażone na maśle,
- Z gulaszem,
- Z sosem,
- Z musem owocowym,
- Z cebulą,
- Z jogurtem,
- Z parmezanem.
Gotowane kopytka ziemniaczane są naprawdę smaczne w wielu konfiguracjach. To dobre rozwiązanie na wykorzystanie pozostałych ugotowanych ziemniaków. Zwykle nie ma pomysłu, co można z nimi zrobić i z czym je podawać. Rozwiązaniem są pyszne kluseczki. W kilka chwil można stworzyć naprawdę smaczne danie, które jest dobre zarówno na słodko, jak i słono.
Nie ma wątpliwości, że kopytka najlepiej smakują same. Pyszne są zwłaszcza podsmażone na maśle, z dodatkiem ziół, czy cebuli. Można je również podawać z bułką tartą, jednak jest to opcja dość ciężkostrawna i kaloryczna, więc nie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Kopytka to doskonały pomysł na pyszny dodatek na obiad, świetnie sprawdzają się z mięsnymi gulaszami, ale też innymi, nieco lżejszymi sosami, np. pieczarkowym, czy szpinakowym.
Podstawowy przepis na kopytka obejmuje ugotowane ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna typ 550. Jednak oczywiście da się przygotować je także z wersji pełnoziarnistej. Można również zmieszać mniejszy typ z większym, by powstały kopytka z większą ilością błonnika, jednak wciąż smaczne i delikatne. To dobra opcja zwłaszcza na diecie o niskiej zawartości cukrów wolnych. Zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej lub owsianej. Jednak ze względu na większy udział glutenu, mąka pszenna lepiej skleja kopytka i sprawia, że są delikatne i miękkie.
Jakie ziemniaki do kopytek? Najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi, czyli ziemniaki typu C najlepiej sprawdzą się do przygotowania klusek. Wybierać warto więc między gatunkami: Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda. Bezproblemowo zrobisz z nich idealne kopytka.
Ziemniaki to zdrowe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Ze składników mineralnych w ziemniakach obecne są: wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.
Teraz gdy już wesz, z czym jeść kopytka, możesz zabrać się za przygotowanie tych pysznych kluseczek samodzielnie w domu. Do ich stworzenie nie trzeba dużej ilości pracy, czy czasu. Jeśli brakuje Ci pomysłu na to jak je przygotować, koniecznie sięgnij po inspiracje na tej stronie. Znajdziesz tam pyszne dania z kopytkami, które doskonale sprawdzą się na co dzień.