Z czym jeść guacamole? Co jeszcze warto wiedzieć?
Guacamole to pikantna pasta z awokado, pomidorów i papryczki chili. Czasami pomija się w niej dodatek pomidorów. To przysmak, który pochodzi z Meksyku. Jednak z czym jeść guacamole? Można to robić na wiele sposobów, oto najpopularniejsze propozycje:
- Na świeżym pieczywie;
- Na tostach;
- We wrapach;
- Z tortillą;
- Z nachosami;
- Z warzywami - jako dip guacamole;
- Z grillowanym mięsem;
- Jako farsz do jajek.
Guacamole pasuje naprawdę do wielu produktów, to z czym podawać zależy od naszych preferencji kulinarnych, a także dostępnych produktów. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jaki jest najprostszy sposób na guacamole? Jeśli zastanawiasz się jak zrobić guacamole, które będzie niezwykle proste w przygotowaniu, a także bardzo smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można je zrobić w kilka chwil, a sos, który powstaje, ma fantastyczny smak, który świetnie komponuje się z wieloma daniami. Oto jak je wykonać:
- Awokado przekrój i usuń pestkę. Owoc wydrąż za pomocą łyżeczki i przełóż miąższ do miski.
- Owoc rozdrobnij za pomocą widelca, by miał papkowatą konsystencję.
- Wyciśnij do niego połówkę limonki.
- Do awokado dodaj chili, sól, pieprz i posiekaną kolendrę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałego awokado w sposób bardzo kreatywny, tak by stworzyć pyszny dodatek do różnych dań. Choć guacamole stosowane jest głównie jako sos, to świetnie sprawdzi się również jako pasta na kanapki. Ma wspaniały, intensywny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych dań.
Głównym składnikiem guacamole jest awokado. Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, to jeden z bardziej kalorycznych owoców – 100 g produktu zawiera aż 160 kcal. Awokado jest owocem dość egzotycznym, jednak warto włączyć go do swojego menu. To dlatego, że jest niezwykle zdrowe. Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodanie awokado do codziennej diety może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowego trawienia. Awokado jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki zawartości jednonienasyconego "dobrego tłuszczu" awokado pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Właściwości awokado sprawiają, że jest ono uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Używanie awokado do przygotowania potraw znacząco podnosi ich wartość odżywczą.
Teraz gdy już wiesz, jak jeść i do czego stosować, możesz sięgnąć po tę pastę z awokado na co dzień. To doskonały pomysł na urozmaicenie swoich posiłków. Dodatek guacamole może zdecydowanie podbić smak każdego dania. Idealnie sprawdzi się również do zwykłych warzyw, które maczane w tym dipie stają się niezwykle aromatyczne. To doskonały sposób na to, by przekonać do ich zjadania miłośników pikantnych dań.