Z czym jeść gnocchi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gnocchi to małe włoskie kluseczki. Dawniej wyrabiało się je z semoliny, natomiast dziś w przepisach na gnocchi dominują ziemniaki, mąka oraz ser. Jako ciekawostkę warto dodać, że zgodnie z tradycją, niektórzy Włosi jedzą gnocchi 29. dnia każdego miesiąca. Gnocchi komponuje się smakowo z najróżniejszymi dodatkami.
Z czym jeść gnocchi? Gnocchi to smaczne kluseczki, które doskonale sprawdzają się na obiad i kolację. Możesz je podawać w rozmaitych konfiguracjach:
- Z sosem - na przykład: pieczarkowym, serowym, koperkowym, czy pomidorowym,
- z serem - zarówno sosem serowym, jak i podane z tartym serem np. parmezanem.
- smażone na maśle - z dodatkiem aromatycznych ziół.
- z warzywami - np. pomidorami, szpinakiem, czy papryką.
- z dodatkiem gulaszu - mięsnego i warzywnego.
Gnocchi to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na kolację, ale również smaczny lub na obiad. Te małe włoskie kluseczki nieco przypominają polskie kopytka, jednak nieco się od nich różnią. Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Składniki używane do ich przygotowania są praktycznie identyczne z tymi, jakich potrzebujemy, by przygotować nasze, polskie kopytka. Gnocchi od kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Do czego najlepiej sprawdzą się te dobre kluseczki? Do przeróżnych sosów. To doskonały dodatek do mięsnych gulaszów, czy smażonych warzyw.
Choć bez problemu można znaleźć w sklepie te małe kluseczki, warto przygotować je samodzielnie. Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil, a sprawia mnóstwo frajdy. Domowe kluseczki są też zdrowsze. Nie zawierają tyle soli ani żadnych konserwantów. T sprawa, że doskonale sprawdzają się na co dzień nawet dla dzieci.
Jak przygotować smaczne gnocchi? Bardzo łatwo! W pierwszej kolejności potrzebujemy dobrej jakości ziemniaków. Najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi, czyli ziemniaki typu C najlepiej sprawdzą się do przygotowania klusek. Wybierać warto więc między gatunkami: Bryza, Tajfun, Ibis, czy Legenda. Ziemniaki musisz wcześniej ugotować i ostudzić. Następnie należy je przecisnąć przez praskę i wymieszać z mąką pszenną i jajkiem. Po ugnieceniu ciasta formujemy z niego wałek. Odcinany kawałki grubości pół centymetra i każdy kawałek lekko rolujemy na pokrytym mąką blacie zewnętrzną krawędzią widelca, by utworzyły się rowki. Są one niezbędne, by na kluskach zatrzymało się więcej sosu. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, dość mocno osolonej wody. Gotujemy około trzy minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe gnocchi możesz podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Możesz je również podsmażyć na maśle z odrobiną czosnku, bazylii, czy szałwii, a także parmezanem. Takie danie to kilka chwil przygotowania, a sporo smaku.
Teraz gdy już wiesz, z czym najlepiej smakuje i jak podać gnocchi, możesz sięgać po to pyszne danie na co dzień. Będą doskonałym wyborem na smaczny obiad, który możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie sprawdzą się także na smaczną kolację ze znajomymi. Kluski są smaczne, proste w przygotowaniu i wspaniale się prezentują na talerzu.