Z czym jeść bób? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nasiona bobu są znane powszechnie zarówno w Afryce, Europie, jak i na Bliskim Wschodzie. Jak większość strączkowych bób zawiera wiele cennych składników. Warto, by gościł w diecie jak najczęściej. Można go dostać w formie świeżej, jednak tylko w sezonie letnim, a także jako mrożone nasiona. Choć wiele osób obawia się korzystania z wersji mrożonej, ze względu na strach przed utratą cennych wartości odżywczych. Warto jednak pamiętać, że mrożenie to sposób konserwowania żywności, podczas którego występują niewielkie straty składników. Dlatego w sezonie jesiennym i zimowym, warto sięgnąć po bób mrożony. Bób to niezwykle smaczny dodatek, który doskonale sprawdza się w wielu daniach. A więc z czym jeść bób? Można używać go na wiele sposobów.
- dodawać do makaronów - wspaniale sprawdza się z penne i serem feta,
- tworzyć z niego zupy - idealnie łączy się ze śmietanką i ostrym chili,
- dodawać do sałatek - można połączyć go z czereśniami,
- używać do smażonego ryżu - z papryką i suszonymi pomidorami,
- tworzyć pasty kanapkowe - z dodatkiem lekkiego serka kanapkowego i pietruszką,
- przygotowywać kotleciki - z bobu można tworzyć kotlety, które przypominają nieco falafele.
Bób to doskonały pomysł na włączenie do swojej diety nasion roślin strączkowych. Bób gotowany sprawdza się w naprawdę wielu daniach. Może stanowić dodatek do dania głównego - smaczny jest zwłaszcza z drobiem. Może też być bazą - świeży bób idealnie sprawdza się w zupie krem, jest bardzo aromatyczny i odżywczy. Bób sprawdza się również tak po prostu ugotowany i gotowy do jedzenia. Możesz go podawać sam, z masłem, a nawet z bułką tartą. Choć ta ostatnia opcja nie jest zbyt korzystna dla zdrowia. Przy zakupie bobu powinno się zwrócić uwagę, aby był jędrny, zielony i bez plamek. Bób można ugotować w wodzie, na parze, w kuchence mikrofalowej lub upiec w piekarniku. Najbardziej popularnym sposobem jest gotowanie bobu w wodzie.
Czy warto zjadać bób? Jak najbardziej, to naprawdę zdrowy dodatek. 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poleca się go więc kobietom, które planują zajść w ciążę. Bób jest warzywem charakteryzującym się wysokimi wartościami odżywczymi przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i niską zawartością tłuszczu, dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych. Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Właściwości bobu znajdują zastosowanie w profilaktyce i leczeniu ciężkich schorzeń układu krążenia oraz systemu nerwowego, takich jak między innymi miażdżyca (bób pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu frakcji LDL), niedokrwistość oraz choroba Parkinsona.
Teraz gdy już wiesz, z czym podawać bób, by smakował najlepiej, możesz przygotować wiele smacznych dań z jego dodatkiem. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na to jak przyrządzić bób, by był pyszny i dobry dla zdrowia koniecznie sięgnij po inspiracje na tej stronie. Dowiesz się z nich jak najlepiej przygotować bób.