Z czym jeść awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado to owoc znany również pod nazwą smaczliwka. Owoc ten jest bardzo kaloryczny, ponieważ zawiera spore ilości tłuszczu. Warto jednak włączyć go do swojej diety. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Awokado uprawiane jest w strefie tropikalnej. Awokado może mieć kształt kulisty i bardziej drobny oraz jajowaty. Awokado zawiera jedno nasiono, które trzeba usunąć przed spożyciem. Awokado stanowi doskonały pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. W dalszej części dowiesz się, z czym podawać świeże awokado.
A więc z czym jeść awokado? Awokado najlepiej podać na surowo, jednak z racji dość mdłego smaku warto podać je z dodatkiem innych produktów.
- Najbardziej znane jest połączenie awokado z sokiem ze świeżej cytryny lub limonki (tak przygotowywana jest pasta guacamole). Dodatek cytryny sprawia, że awokado zyskuje na smaku oraz pozostaje zielone, co dodatkowo zachęca do jego zjedzenia.
- Kolejnym dodatkiem do awokado jest sól. Znacząco wpływa ona na smak owocu. Jeśli nie używasz soli, dodaj do awokado odrobinę cebuli lub szalotki.
- Do awokado możesz dodać również chilli. Jest to doskonałe połączenie, jeśli lubisz pikantne smaki.
- Kolejnym doskonałym dodatkiem do potraw z awokado są jajka. Awokado możesz dodać do jajecznicy, wykorzystać jako składnik farszu do faszerowania jajek lub podać jako dodatek do omletu. Potrawy z jajek oraz awokado są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
- Słone sery również doskonale smakują z dodatkiem awokado. Warto podaje je z dodatkiem sera feta, parmezanu czy grana padano.
- Jako dodatek do awokado możesz także wykorzystać świeże warzywa, np pomidory, paprykę, szpinak czy szczypiorek.
- Do awokado doskonale pasuje również łosoś, dlatego warto przygotować przekąski z ich udziałem.
Używanie awokado do przygotowania potraw znacząco podnosi ich wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już, z czym najlepiej jeść awokado oraz do czego dodać ten wartościowy owoc. Jedynie awokado jest korzystne, ponieważ zawiera spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Awokado najlepiej smakuje z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, jednak można podać je z wieloma innymi, ciekawymi dodatkami.