Z czego zrobiona jest biała czekolada? Co jeszcze warto wiedzieć?
Biała czekolada ma zdecydowanie mniej fanów niż ta tradycyjna mleczna, gorzka lub czekolada z nadzieniem. Jednak sprawdza się tak samo idealnie nie tylko w kuchni, ale też w deserach.
Jednak warto wiedzieć, z czego jest biała czekolada oraz jak się robi białą czekoladę, dlatego przeczytaj mój opis.
To nic innego jak połączenie masła kakaowego, mleka i cukru. Biała czekolada o niższej jakości często w składzie ma tłuszcz zamiast masła kakaowego, na co warto zawsze zwracać uwagę i warto wiedzieć, wybierając tą z dobrym składem.
Właściwości jednej i drugiej czekolady są podobne, mają podobną ilość kcal i tłuszczu. Warto jednak zaznaczyć, że biała czekolada nie jest fit jak myśli większość z nas, jeśli jej skład zawiera tłuszcz, kakaowy jest ona zdecydowanie bardziej kaloryczna.
Skoro już wiesz czy biała czekolada jest zdrowa i jakie ma właściwości, śmiało wykorzystaj go do swoich deserów i ciast.
Jeśli nie masz pomysłu na jej wykorzystanie, poznaj mój przepis na ciasto z mąki owsianej z jabłkami to fit przepis na domową przekąskę lub deser w gronie rodziny czy znajomych. Poznaj mój prosty przepis.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, jajko, miód, jabłka, cukier, kakao, czekolada i olej.
W moim przepisie została użyta mąka owsiana, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na właśnie takich produktach.
Pomimo przekonania, że mąka owsiana jest bezglutenowa, nie jest to prawdą. Owies i przetwory z niego, aby były bezglutenowe, muszą być specjalnie wyhodowane, wyprodukowane i przetworzone, tak aby nie zostały zanieczyszczone w procesie produkcji białkami glutenowymi. Do zanieczyszczenia dochodzi w bardzo prosty sposób, ponieważ owies jest bardzo często przechowywany i przetwarzany w obecności pszenicy, jęczmienia czy żyta. Ziarna tych zbóż zawierają w swoim składzie gluten, czyli koloidalny kompleks białek pszenicy, który w połączeniu z wodą tworzy gluten.
Mąka owsiana powinna być oznaczona przez producenta słownym oznaczeniem „bezglutenowa”, „o niskiej zawartości glutenu” tylko wtedy mamy pewność, że osoby z chorobami celiakozależnymi mogą ją spożywać bezpiecznie.
W przepisie będzie potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak przygotować ciasto z mąki owsianej?
W pierwszej kolejność przesiej mąkę przez sitko, wsyp do miski. Następnie dodaj jajko i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, tak aby ciasto nie miało grudek. W momencie, gdy ciasto będzie zbyt gęste, wlej odrobinę mleka lub napoju roślinnego.
Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i jabłka pokrojone w ćwiartki lub w kostkę. Ostatni raz wymieszaj całość i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku w 180 st. C, po 45 minutach będzie dobre. Zatem, jeśli już wiesz, z czego zrobiona i jak powstaje biała czekolada.