Z czego robiona jest chałwa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chałwa to pyszny specjał. Choć można bez problemu kupić w każdym większym sklepie, to jednak najlepsza jest ta domowa. Wiele osób zastanawia się jednak: z czego jest chałwa? Chałwa powstaje głównie z jednego składnika - sezamu. Oczywiście zwykle wzbogacony jest również o inne dodatki, jednak to on odpowiada za charakterystyczny jej smak. Zwykle łączy się sezam ze słodzikiem - karmelem lub miodem, a także bakaliami, np. orzechami. To z czego jest robiona, zależy głównie od danego regionu i produktów, które są w nim popularne. Niektórzy twierdzą, że prawdziwa chałwa, to chałwa turecka, jednak co ciekawe niekoniecznie musi tak być. Wiele innych krajów również produkuje ten przysmak. Za kraj, który uważa się za kolebkę tego deseru, uważa się jednak nie Turcję, a Indie. To właśnie tam miała powstać pierwsza chałwa. Co ciekawe jej głównym składnikiem nie była wtedy masa sezamowa, a gotowana w mleku marchewka. Oprócz tych krajów chałwę można dostać również w Grecji, czy Rosji. Wszystkie te przysmaki nieco różnią się od siebie, głównie użytymi składnikami. Przykładowo, w Rosji i na Ukrainie do jej produkcji używa się nasion maku, słonecznika lub orzechów.
Czym jest chałwa? Chałwa to słodka przekąska zrobiona z miazgi nasion oleistych. W Polsce najbardziej znana jest chałwa sezamowa. Może być jednak zrobiona z innych nasion. Najczęściej spotykamy chałwy greckie lub tureckie. Chałwa to słodycz, która może być zdrową przekąską, o czym jeszcze dokładnie napiszemy. Ten deser sprzedawany jest w formie batonika lub w większych kawałkach. Ale ten smakołyk nie kończy się tylko na ziarnach sezamu i słonecznika. Można dodać do niej zapachu waniliowego, rozmaitych bakalii czy kakao. Tylko tyle i aż tyle, żeby powstał bardzo smaczny i lubiany deser.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować chałwę samodzielnie i do czego jej użyć, koniecznie sięgnij po wyróżnione na tej stronie propozycje. Znajdziesz tam nie tylko przepis na chałwę, ale również pyszne pomysły na desery z nią. A jak zrobić chałwę samodzielnie? Nie jest to trudne zadanie. Wystarczy do tego odrobina cierpliwości, sezam, miód, patelnia i blender. W pierwszej kolejności dobrze jest podprażyć sezam, by lepiej smakował. Możesz dodać również inne orzechy, jednak pamiętaj, by większość należała do sezamu. Całość zmiel na gładki proszek. Do masy dodaj miód, najlepiej, by był nieco płynny. Całość wymieszaj ręką, by powstała klejąca, dobrze przylegająca masa. Taką masę uformuj w podłużny wałek. Schładzają chałwę całą noc w lodówce. Tak powstały specjał możesz zajadać samodzielnie lub dodawać do innych deserów.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi chałwę, a także jakie składniki są potrzebne, by powstała najlepsza i w pełni domowa chałwa, możesz sięgać po ten przysmak częściej. Nie gości on na stołach często, warto to jednak zmienić. Chałwa, choć ma swój charakterystyczny smak, potrafi być pyszna, szczególnie w deserach. To dobra opcja do stworzenia ciekawych kremów do tortu w domu. Możesz też stworzyć na jej bazie smaczne lody, których skład będzie niezwykle prosty, a przy tym dobry dla zdrowia.