W jakiej temperaturze zamarza wódka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Alkohol zwykle podaje się dobrze schłodzony. Podobnie jest z wódką. Zwykle dba się o to, by była ona odpowiednio zimna. Wiele osób wkłada ją również do zamrażarki. Przyjrzyjmy się więc temu, w jakiej temperaturze zamarza wódka. Dla wielu to fakt bardzo interesujący. Wódka zawiera alkohol - etanol, który sprawia, że w tradycyjnych warunkach trunek ten nie zamieni się w lód. Wódka zwykle zamarza dopiero w temperaturze -27°C. Jednak dzieje się tak w przypadku klasycznego, 40% trunku. Pamiętaj, że alkohole o mniejszej zawartości procentów potrzebują nieco mniejszych temperatur.
Czy wódka zamarza całkowicie? Nie, nie jest to możliwe, ze względu na alkohol etylowy, który posiada. Wódka 40% posiada go aż w 40% i choć pozostała część (większość) należy do wody i innych dodatków, to wciąż ze względu na sporą część alkoholu całkowite zamarzniecie wódki w domowych warunkach, nie jest możliwe. Warto wiedzieć, że temperatura zamarzania etanolu to -114 stopni C. Jednak nie oznacza to, że wódka będzie zamarzać w takiej niskiej temperaturze. To dlatego, że wódka nie składa się w 100% z samego alkoholu. Przez to jej temperatura zamarzania jest dużo niższa. W warunkach domowych jej zamarznięcie nie jest możliwe, gdyż ciężko znaleźć zamrażarki, które są w stanie schładzać do tak niskich temperatur. Zwykle domowe sprzęty osiągają najniższą temperaturę - 18 stopni C., co jest zbyt małą temperaturą nawet dla wódki smakowej. W warunkach laboratoryjnych jest to oczywiście możliwe, potrzebny jest do tego suchy azot.
Warto wiedzieć, że chociaż wódki nie da się zamrozić w warunkach domowych, to jednak jej trzymanie w zamrażalniku nie jest dobre. Alkohol przechowywany w takich warunkach traci swoje właściwości. Choć nie zamarza, to jednak niska temperatura wpływa na zwiększenie jej gęstości. Przez co trunek ciężej się pije. Poza tym według specjalistów mrożenie może wpływać również negatywnie na jej walory smakowe. W przypadku wielu trunków zamrożenie wzmocni nutę goryczy w wódce. Są osoby, które za to właśnie lubią wódkę, jednak wiele osób wolałoby raczej się ich pozbyć. Dlatego warto zrezygnować z wkładania jej do zamrażarki. Zamiast tego można serwować ją w specjalnym pojemniku z dodatkiem lodu. Nawet najbardziej wyszukany rodzaj wódki może nabrać agresywnego smaku, gdy podamy go w złej temperaturze. Zarówno zbyt zimna, jak i zbyt ciepła wódka nie smakuje najlepiej. Odpowiednia temperatura serwowania to 0-4 stopnie C. Wódkę powinno się więc przechowywać w lodówce, nie w zamrażarce. Czasami jednak przechowywanie wódki w zamrażarce może jednak przynieść nieco korzyści. W przypadku, gdy alkohol jest dość słabej jakości, a przy okazji bardzo ostry, wtedy po wyjęciu z zamrażarki może stać się nieco delikatniejszy.
Twoja wódka zamarzła w temperaturze niższej niż -20 stopni C? To znaczy, że nie jest dobrej jakości. Najprawdopodobniej ilość alkoholu jest niezwykle niska lub zawiera ona dodatki, które zwiększają jej podatność na zamarzanie w wyższych temperaturach. To oznacza, że lepiej jest zrezygnować z takiego trunku.