W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzyby królują w polskiej tradycyjnej kuchni. Ciężko się dziwić, gdyż są po prostu pyszne. Zarówno świeże, marynowane, jak i suszone powinny gościć w menu często, ze względu na wspaniałe właściwości. Ususzenie grzybów nie jest trudne, wymaga jednak nieco uwagi. Jeśli grzybobranie się uda, część zbiorów na pewno warto ususzyć. Suszone grzyby można bowiem wykorzystać w domowej kuchni na wiele sposobów. Idealnie sprawdzają się;
- do farszu,
- do zupy,
- do sosu.
Ciekawe przykłady użycia grzybów znajdziesz w przepisach na tej stronie. Warto wykorzystać suszone grzyby i cieszyć się ich wspaniałym potencjałem. Suszone grzyby nadają wspaniałego smaku wszystkim potrawom. Niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii bez zupy grzybowej. Warto więc jesienią nazbierać ich, zwłaszcza jeśli sezon obfituje w te dary lasu. Dzięki suszeniu można przechowywać je przez cały rok.
Do suszenia najlepiej nadają się:
- podgrzybki,
- prawdziwki,
- kurki,
- koźlarze.
Przed suszeniem należy grzyby odpowiednio przygotować. Bez tego nie będzie możliwe ich wykorzystanie. Grzyby należy oczyścić i podzielić na mniejsze części. Pamiętaj, im mniejszy kawałek, tym krótsze suszenie. Grzyby leśne zwykle bardzo dobrze znoszą suszenie. Suszenie grzybów to doskonały pomysł na ich zakonserwowanie i przedłużenie zdatności do spożycia.
Optymalna temperatura do suszenia grzybów zależy od używanego narzędzia. Grzyby można bowiem suszyć nie tylko w specjalnych suszarkach, ale również w piekarniku. A więc w jakiej temperaturze suszyć grzyby?
- w piekarniku - optymalna temperatura to 40-50 st. C.
- w suszarce - optymalna temperatura to 70 do 90 st. C. Wpływ na to, będzie miała także sama suszarka i jej możliwości w tym zakresie. Wysokość temperatury suszenia, a także gotowość sprzętu do pracy, w głównej mierze zależy od tego, w jaką moc wyposażona jest suszarka.
Dla ich efektywniejszego suszenia możemy je najpierw podsuszyć w piekarniku w temperaturze około 30 stopni Celsjusza, a po godzinie lub dwóch, przełożyć do suszarki i dokończyć proces.
Warto też pamiętać, że grzyby o dużej ilości śluzu - takie jak maślaki powinny być suszone w wyższych temperaturach, by uniknąć ryzyka pleśnienia.
Temperatura suszenia jest niezwykle ważna. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka będą miały negatywny wpływ na właściwości grzybów. Przy zbyt niskiej temperaturze grzyby mogą pleśnieć, natomiast zbyt wysoka może je uszkodzić i pozbawić cennych składników.
Grzyby suszone mają około 250-300 kcal w 100 g. Dostarczają nam błonnika, ale także niewielkich ilości witamin z grupy B oraz potasu, żelaza, cynku, wapnia, magnezu. Nie są to jednak ilości na tyle duże, aby można było uznać grzyby za dobre źródło tych składników mineralnych. W tak przygotowany sposób są bogatym źródłem mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród najbardziej cenionych gatunków polskich lasów można wymienić borowiki szlachetne oraz pieprzniki zwyczajnie, nazywane też kurkami.
Jeśli zastanawiasz się, ile trzeba suszyć, to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To ile czasu, ale również w ilu stopniach należy suszyć grzyby, zależy nie tylko od posiadanego sprzętu, ale również rodzaju grzybów, czy grubości kawałków. Dlatego przygotowana notatka jest tylko inspiracją i wskazówką do dalszego przygotowywania grzybów.