W jakiej temperaturze piec pasztet? Co jeszcze warto wiedzieć?
W jakiej temperaturze piec pasztet?
- Zwykle pasztet na bazie mięs piecze się w piekarniku nagrzanym do 180, maksymalnie 220 stopni C. Oczywiście temperatura pieczenia zależy od wielkości pasztetu i jego wilgotności.
- W przypadku pasztetów warzywnych temperatura ta wynosi 180 do 190 stopni C., ze względu na brak składników, które nie mogą być spożywane surowe.
Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie pasztetu, w zbyt wysokiej temperaturze zwiększa ryzyko, że będzie on zbyt suchy.
A jak upiec pasztet idealny? Oto kilka ważnych wskazówek:
- Wybierz odpowiednie mięso - nie nadają się tylko suche kawałki, sięgnij również po mięso, które zawiera nieco tłuszczu.
- Pasztet umieść raczej na środkowej półce piekarnika.
- Formę, w której pieczesz pasztet, wyłóż plastrami boczku lub słoniny.
- Możesz do mięsa dodać pianę z białek, by pasztet wyszedł wilgotny i pulchny.
Zastanawiasz się jak zrobić pasztet? Jeśli potrzebujesz inspiracji na to jak przygotować pyszny, domowy pasztet, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji. Znajdziesz tam niejeden przepis na pasztet, który z łatwością przygotujesz w domu. Teraz gdy już wiesz, jak długo i w jakiej temperaturze piec go w piekarniku, nie będziesz mieć żadnych problemów, by to zrobić.
Pasztet najlepiej piec w foremce. Możesz użyć blaszki, którą zwykle wykorzystujesz do pieczenia keksa. To podłużna i dość wąska blacha. To najlepszy wybór do pasztetu. Możesz również sięgnąć po jednorazowe foremki, które znajdziesz w większości sklepów.
Pieczenie pasztetu, choć jest proste, może niestety skończyć się niepowodzeniem. Dlaczego? Gdy specjał wyjdzie zbyt suchy, to całość na pewno nie będzie zbyt smaczna. A więc jak zrobić pasztet pieczony, który zachwyca smakiem? Warto zacząć od odpowiednich warunków pieczenia. Temperatura pieczenia nie może być zbyt wysoka. Gdy tak się stanie, całość będzie twarda, a przez to niesmaczna. Dobry pasztet musi być delikatny i wilgotny, to właśnie ta odpowiednia struktura sprawia, że ma się ochotę na jego jedzenie. Drugim czynnikiem, który jest ważny, jest czas pieczenia. To ile czasu spędzi pasztet w piekarniku, zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest omawiana wcześniej temperatura, inne to rodzaj mięsa, czy używany sprzęt.
Jak wybrać mięso na pasztet? Wybór mięsa zależy tak naprawdę od naszego gustu i upodobań kubków smakowych. Zarówno drób i podroby, jak i wołowina, wieprzowina będą pasowały znakomicie. Często też spotykamy się z pasztetem z królika, którego mięso jest bardzo delikatne. Pamiętajmy, że nie musimy decydować się na jeden rodzaj mięsa, można dowolnie je mieszać. Pamiętaj jednak, by nie sięgać po zbyt suche mięso. Każdy chce uniknąć nadmiaru kwasów tłuszczowych w diecie, jednak za mało tłuste mięso sprawi, że pasztet będzie tłusty i niesmaczny, a przez co choć zdrowy, nikt nie będzie chciał po niego sięgnąć. Tłuszcz z mięsa sprawia, że nasz pasztet będzie bardziej wilgotny. Sprawia też, że całość jest bardziej smaczna, tłuszcz jest nośnikiem smaku.
A jak nie mięso to co? Dobry pasztet nie musi zawierać mięsa ani podrobów. Jeśli chcesz zastąpić wędliny produktem roślinnym, to możesz skorzystać z wielu różnych opcji. Doskonale sprawdzą się:
- strączki,
- kasze,
- grzyby,
- warzywa korzeniowe.
Możesz te składniki dowolnie łączyć, mieszać i piec. Pamiętaj, by temperatura nie była jednak wyższa niż 190 stopni C.