W jakiej temperaturze piec karkówkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Karkówka pieczona to doskonały pomysł na smaczny obiad. Zastanawiasz się jednak w jakiej temperaturze piec karkówkę? Temperatura pieczenia zależy głównie od wielkości kawałka, ale też od preferowanego czasu przygotowania. Im większa temperatura, tym krótszy czas przygotowania mięsa. Nie należy jednak przesadzać z temperaturą. Karkówkę zwykle piecze się w temperaturze od 180 stopni C do 200. Piecze się ją zgodnie z uniwersalną zasadą: każdy 1 kg mięsa = 50 minut pieczenia w 180 st. C.
Karkówka to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowana w odpowiedni sposób staje się pyszna i soczysta. To dobra opcja szczególnie dla wszystkich miłośników mięs. Można ją piec w kawałku np. plasterkach, ale również w całości. Główna zasada odnosi się do pieczenia jej w całości, gdy pieczemy ją w kawałkach, czas pieczenia jest zwykle krótszy. Gdy karkówka jest pieczona w plastrach, to podany wyżej czas można skrócić nawet o połowę. Wszystko zależy od wielkości i grubości kawałków – im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia. Karkówkę można piec zarówno w rękawie, jak i w naczyniu żaroodpornym.
Mięso przygotowane w piekarniku zwykle jest zdrowsze niż to przygotowywane na patelni, czy grillu. Jednak wiele osób zastanawia się jaki czas pieczenia jest odpowiedni, zwłaszcza gdy jest to mięso czerwone, które piecze się dość długo. Dlatego warto zapoznać się z podstawowymi zasadami jego przygotowania. W przypadku karkówki każdy 1 kg mięsa to 50 minut pieczenia w 180 st. C. Jeśli używasz wyższej temperatury, to czas pieczenia będzie krótszy.
Warto jednak pamiętać, że niekoniecznie wyższa temperatura pieczenia będzie dla nas lepsza. Gdy sięgamy po jak najwyższą temperaturę, to łatwo jest przypiec mięso na wierzchu, a niedostatecznie w środku. Przez to nasze danie nie będzie smaczne. Gdy przesadzimy z temperaturą, możemy też zbytnio wysuszyć mięso, co nie jest dobre. Dla lepszej soczystości mięso lepiej jest sięgnąć po nieco niższą temperaturę, a dłuższy czas pieczenia. Mięso będzie kruche i delikatne.
Jeśli zależy Ci również na naprawdę smacznym mięsie, to warto odpowiednio przygotować je do pieczenia. Jednym ze sposobów jest marynowanie mięsa. Sposobów na marynowanie karkówki jest wiele. Można zalać ją octem z dodatkiem takich przypraw jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek i cebula. Innym sposobem jest również marynowanie w czerwonym winie. Najpowszechniejszym sposobem jest jednak marynowanie w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół, to opcja nie tylko smaczna, ale również zdrowa.
Czy warto włączyć karkówkę do swojego menu? Nie ma co ukrywać, że należy ona do czerwonych mięs, które nie są uważane za zbyt zdrowe. W porównaniu z innymi mięsem karkówka charakteryzuje się jednak sporą zawartością żelaza, magnezu, białka i wody. Zawiera też dawkę potasu, witaminy B1 i cholesterolu. Od czasu do czasu można więc sięgać po ten kawałek mięsa, warto pamiętać, by zamiast grillowania, czy smażenia użyć jednak lepszych obróbek termicznych. Doskonale sprawdza się zwłaszcza pieczenie.