W jakiej temperaturze piec kaczkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kaczka to mięso, które zwykle przygotowuje się na święta. Zazwyczaj podaje się ją w całości, bardzo często serwuje się również kaczkę faszerowaną. Wiele osób zastanawia się jednak jak przygotować ją w odpowiedni sposób, żeby była miękka, ale również smaczna. Kluczem jest odpowiednia obróbka termiczna!
W jakiej temperaturze piec kaczkę? Jeśli chcesz, by kaczka dobrze się upiekła, ale również miała apetyczną, przypieczoną skórkę, najlepiej piec ją w dwóch etapach:
- najpierw piec w nieco wyższej temperaturze przez 15-20 minut - w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.
- następnie piec, aż do całkowitego upieczenia w niższej - najlepiej 180 - 190 stopniach.
Jeśli lubisz bardzo chrupiącą skórkę, możesz nieco wzmocnić chrupkość pieczonej kaczki. Wystarczy na 15 ostatnich minut posmarować kaczkę solanką, czyli roztworem soli i wody. Wystarczy 1 łyżkę soli wymieszać z 2 łyżkami wody. Dzięki temu skórka stanie się naprawdę chrupiąca.
Teraz gdy już wiesz, jak przygotować kaczkę przed pieczeniem oraz ile czasu ją piec możesz sięgnąć po pyszne przepisy na jej bazie. Wiedza jak zrobić pieczoną kaczkę sprawdzi się nie tylko przed świętami, choć to właśnie wtedy najczęściej gości ona na stołach. Temperatura pieczenia jest niezwykle ważna. Nie może być zbyt wysoka, gdyż wtedy mięso może przypiec się za bardzo z wierzchu, a jej wnętrze będzie twarde i niesmaczne. Zamiast od razu zaczynać od możliwej najwyższej temperatury, warto piec kaczkę nieco dłużej na niższej temperaturze. Wiele osób zastanawia się też, czy koniecznie trzeba piec kaczkę pod przykryciem. Tak, ma to duże znaczenie. By mięso odchodziło od kości i było soczyste, najpierw piecz ją pod przykryciem, a następnie około 15-20 minut bez niego (a jeśli pieczesz w rękawie, to go rozetnij).
W przypadku przygotowywania potraw temperatura pieczenia jest niezwykle istotna. Bez użycia odpowiedniej możemy niestety doprowadzić do negatywnych konsekwencji, np. tego, że danie będzie w środku surowe. Tak samo jest również z mięsem przygotowywanym w piekarniku. To ile czasu musi tam spędzić, by być smaczne i wartościowe zależy właśnie od tego, jakiej temperatury użyjemy.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować naprawdę fantastyczną kaczkę, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden sprawdzony przepis, który pozwoli Ci przygotować naprawdę ciekawe i przepyszne danie.
Mięso z kaczki zwykle nie jest proponowane w zdrowych dietach zbyt często. Jednak, gdy pojawia się w niej od czasu do czasu, nie przynosi poważnych konsekwencji, a może być nawet zdrowe. Dlaczego warto okazjonalnie włączyć kacze mięso do diety? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka - 100 gram tego mięsa dostarcza aż 28 gram. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu. Porcja 100 g mięsa z kaczki ze skórą, która jest bardzo tłusta, to 202 kcal, natomiast to samo mięso bez skóry to jedynie 132 kcal. Jest to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo dobry wpływ na nasz układ krwionośny. Poza tym kacze mięso zawiera żelazo, które stanowi doskonałą ochronę przed anemią, a także poprawia odporność naszego organizmu.