W jakiej temperaturze piec biszkopt? Co jeszcze warto wiedzieć?
Biszkopt stanowi doskonałą podstawę do przygotowania pysznego ciasta, które możesz podać jako deser dla dzieci i dorosłych. Biszkopt możesz przygotować z dodatkiem różnych kremów, np z kremem cytrynowym, kremem budyniowym czy kremem czekoladowym. Dodatkowo na wierzch ciasta możesz ułożyć świeże losowe oraz zalać je galaretką. Biszkopt doskonale sprawdzi się również do przygotowania tortu urodzinowego. Ciasto biszkoptowe doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty, a także kakaa na mleku. Biszkopt to ciasto przygotowywane na bazie jaj, mąki oraz cukru. Zamiana części mąki pszennej na mąkę ziemniaczaną sprawia, że biszkopt ma delikatniejszą strukturę.
A więc jak długo piec oraz w jakiej temperaturze piec biszkopt? Gotowe ciasto biszkoptowe z 6 jaj przelej do blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C i piecz przez około 30 – 35 minut. Czas pieczenia zależy od ilości jajek użytych do przygotowania biszkoptu. Upieczony biszkopt pozostaw przez około 30 minut w uchylonym piekarniku. W piekarniku elektrycznym: ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 150-170°C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 35-40 minut.
A jak przygotować biszkopt? Do upieczenia ciasta biszkoptowego „na zimno” przygotuj 6 jajek, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej na sicie do jednej miski. Do ubitych białek dodaj mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszaj do powstania gładkiej, puszystej masy. Masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy lub prostokątnej blaszki i upiecz (temperatura pieczenia powinna wynosić około 170°C).
Warto wiedzieć, że ciasto biszkoptowe można przygotować również na ciepło. W tym celu jaja z dodatkiem cukru ubij, ogrzewając masę na parze. Warto jednak wiedzieć, że temperatura masy nie może przekroczyć 40°C, ponieważ białko zacznie się ścinać.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując: wiesz już ile stopni ustawić do pieczenia ciasta biszkoptowego. Sprawdzony przepis na biszkopt świetnie sprawdzi się do przygotowania tortu urodzinowego lub ciasta z kremem i galaretką na deser. Biszkopt warto nasączyć herbatą lub innym płynem (np. wodą z sokiem świeżo wyciskanym z cytryny) przed położeniem na niego kremu. Przed przygotowaniem ciasta z biszkoptu warto dobrze go wystudzić, a do jego przecięcia wykorzystać specjalny nóż do cięcia biszkoptu.