Stewia czy ksylitol, co wybrać? Co jeszcze warto wiedzieć?
Słodziki zyskują coraz większą popularność. Z tego względu powstaje wiele obaw i pytań. Jedno z nich to, który najlepiej wybrać. Wśród naturalnych słodzików największą popularnością cieszą się ksylitol i stewia. Oba łatwo dostępne i zdrowe. A więc: stewia czy ksylitol, co wybrać?
Stewia w porównaniu z ksylitolem charakteryzuje się niższą kalorycznością i nieco większą słodkością. Stewia ma również całkowitym brak wpływu na indeks glikemiczny, a ksylitol natomiast może minimalnie podnieść poziom cukru. Ksylitol dostępny jest tylko w formie sypkiej, a stewia również w postaci np. tabletek do słodzenia. Stewia jest nieco zdrowsza, jednak część z osób nie akceptuje jej smaku. Oba słodziki są lepszym wyborem niż tradycyjny cukier. Warto poszukać najlepszej dla siebie alternatywy i nawet stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe. Nie należy też rewolucjonizować swojej diety z dnia na dzień, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na układ trawienny.
Jeśli zastanawiasz się co lepsze: stewia, czy ksylitol, to najlepiej jest dostosować wybór do swoich preferencji. Na to, który wybrać może mieć wpływ wiele czynników. Stewia jest słodsza od ksylitolu, jednak jej słodycz różni się znacznie od tradycyjnego cukru, przez co wiele osób jej nie akceptuje. Z kolei ksylitol może nieznacznie podnosić poziom cukru we krwi, zwłaszcza gdy używa się go w bardzo dużych ilościach. To który zdrowszy? Na tę chwilę wydaje się, że stewia jest nieco lepszym wyborem dla zdrowia. Nie zawiera prawie żadnych kalorii, nie podnosi poziomu cukru i nie powoduje negatywnych skutków dla mikrobioty. Jest również raczej dobrze tolerowana przez wszystkich.
Co jest słodsze - cukier brzozowy, czy stewia? Ksylitol w smaku przypomina biały cukier, stewia ma intensywny i dość gorzki posmak (odrobinę przypomina lukrecję). Jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada jednej łyżeczce sacharozy. Natomiast stewia jest od 30 do 320 razy słodsza od sacharozy, w zależności od dominującego glikozydu. Co zatem lepiej wybrać? Najlepiej wypróbuj oba te słodziki i wybierz najlepszy dla siebie. Jedno jest pewne – zarówno ksylitol, jak i stewia są zdecydowanie zdrowsze od białego cukru.
Jakie ilości słodzików stosować? Dopuszczalna dzienna dawka ksylitolu wynosi 15 gramów, czyli 3 łyżeczki. Włączenie ksylitolu do diety może powodować skutki uboczne, takie jak: biegunki, czy bóle brzucha. Stewia, stosowana z umiarem w dziennej dawce 4 miligramy na kilogram masy ciała, nie wywoła skutków ubocznych. Niestety, jej nadużywanie może skutkować zmniejszonym wchłanianiem wapnia i żelaza.
Jeśli wiesz już który słodzik sprawdzi się lepiej w Twoim wypadku, możesz wykorzystywać go na co dzień, jako zdrową alternatywę dla cukru. Do czego wykorzystywać słodziki? Idealnie sprawdzają się do wypieków, czy deserów, a także napojów. Jeśli chcesz dodać go do ciasta, musisz pamiętać, że zwykle są one znacznie słodsze niż tradycyjny biały cukier, więc musisz zachować odpowiednie proporcje. Nie wsypuj do ciasta takiej samej ilości, jak w podanym przepisie, wtedy wypiek może okazać się zbyt słodki.