Na czym polega klarowanie galarety? Co jeszcze warto wiedzieć?
Na czym polega klarowanie galarety? To prosty sposób na to, by uzyskać niezwykle przejrzystą galaretę - bez zmętnienia. A oto sprawdzony sposób:
- Wystudź wywar, który zamierzasz użyć do przygotowania galarety.
- Postaw go na małym ogniu i dodaj 1 białko jaja kurzego oraz 2 łyżki octu.
- Całość mieszaj trzepaczką, aż do zagotowania.
- Wywar gotuj 3- 4 minuty.
- Przelej przez sito wyłożone gazą.
- Teraz możesz połączyć wywar z żelatyną.
Klarowanie rosołu na galaretkę nie jest procesem niezbędnym, bez niego również można przygotować smaczne danie. Warto jednak wykorzystać tę metodę, by przygotować dania jeszcze bardziej apetyczne. Jak wiadomo, to jak prezentuje się potrawa, ma naprawdę duży wpływ na to, czy mamy ochotę po nią sięgać, czy nie. Warto więc zadbać o ten aspekt, jeśli zależy nam, by nasze wyroby były zjadane ze smakiem. Klarowanie zwykle robi się białkiem jaja kurzego. Niezwykle często dodaje się również ocet, by całość była szybsza. W tym procesie normalną sytuacją jest zgromadzenie się dużej ilości piany. Nie trzeba się obawiać, że coś poszło nie tak, gdy się pojawi. Warto jednak wziąć to wcześniej pod uwagę, gdyż niezbędne jest wykorzystanie odpowiedniego garnka. Bez tego piana może wypłynąć z garnka razem z wywarem.
Teraz gdy już wiesz, jak się klaruje galaretę, możesz sięgać po domowej roboty galaretę. Z pysznego wywaru możesz zrobić galaretę drobiową, czy wieprzową. Możesz również tworzyć ryby w galarecie. To doskonały wybór zwłaszcza na święta, gdyż pięknie się prezentują. Jeśli szukasz inspiracji na to jak wykorzystać galaretę, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam mnóstwo propozycji na ciekawe i bardzo smaczne dania.
Czy warto, sięgać po galarety, na co dzień? To oczywiście zależy. Galaretki wieprzowe, ze względu na przygotowanie je na bazie mięsa tłustego nie będą tak dobrą opcją, jak te drobiowe. Warto również zmniejszyć ilość soli dodawanej do wywaru, a zastąpić ją ziołami i przyprawami np. lubczykiem, natką pietruszki, czy mielonym pieprzem. Dzięki temu będzie miała na pewno więcej korzyści zdrowotnych. Specjaliści polecają galaretki przede wszystkim osobom, cierpiącym na schorzenia stawów, ścięgien i wiązadeł. Wywar zawiera spore ilości kolagenu. Kolagen to produkowane przez organizm białko, stanowiące około 30% wszystkich białek ludzkich, a jednocześnie będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen jest swoistym spoiwem, które łączy ze sobą komórki – jest on budulcem skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówek oka. Substancja ta, która sprzyja leczeniu reumatyzmu oraz różnego rodzaju zapaleń. Ponadto kolagen poprawia kondycję naszych kości, łagodząc m.in. objawy osteoporozy. Właściwości wzmacniające budulec kości z pewnością docenią także osoby aktywnie fizycznie. Dodatkowo żelatyna, której używa się do przygotowania galaretki, działa pozytywnie na stawy, dzięki zawartym w sobie aminokwasom – prolinie i hydroksyprolinie, które wspomagają odbudowę tkanki łącznej. Żelatyna łagodzi dolegliwości bólowe przy schorzeniach tkanki łącznej np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Działa ona dodatkowo na wzmocnienie mięśni i kości.