Na co szkodzi chrzan? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chrzan to niezwykle aromatyczna i silna przyprawa. Chrzan pochodzi z południowo-wschodniej Europy, jednakże to popularne warzywo korzeniowe występuje obecnie na całym świecie. W przeszłości zarówno jego liście, jak i korzenie były używane jako lekarstwo. Zwykle używa się chrzanu w niewielkich ilościach. Niestety nie wszyscy powinni go spożywać. Chrzan może bowiem mieć również szkodliwe działanie:
- wymioty,
- nudności,
- bóle brzucha,
- biegunka.
Na chrzan powinny także uważać osoby z następującymi jednostkami chorobowymi:
- choroby tarczycy,
- choroby wątroby,
- refluks żołądkowo przełykowy,
- wrzody żołądka.
Gdyż chrzan może pogorszyć objawy.
Chrzan jest znany raczej ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jednak czasami, może również przyczynić się do pogorszenia zdrowia. Na co szkodzi chrzan? To przyprawa niezwykle ostra, dlatego może działać negatywnie na błony śluzowe naszego organizmu. Dzieje się tak zwykle, gdy przesadzamy z jego ilością. Szkodliwość chrzanu wzrasta, gdy nasze śluzówki nie są w dobrym stanie. Osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, podrażnieniem w obrębie jamy ustnej, czy wrzodziejącym zapaleniem jelit, raczej nie powinny sięgać po chrzan, a już na pewno nie w dużych ilościach. Zawartość silnych, drażniących substancji jest głównym powodem, dlaczego chrzan może być szkodliwy, jednak nie jest jedynym. Ze względu na bogactwo różnych substancji chrzan może potencjalnie wchodzić w interakcje z lekami. Jest to niebezpieczne, zwłaszcza jeśli sięgamy po silne leki, które mogą powodować poważne skutki uboczne. Najpopularniejszym lekiem, który wchodzi w reakcje z chrzanem jest lewotyroksyna, która stosowana jest w przypadku leczenia chorób tarczycy. Czasami mogą również pojawić się alergie na chrzan lub składniki w nim zawarte. Mogą objawiać się one wysypką, zaczerwienieniem, łzawieniem, czy nawet trudnościami z oddychaniem. Jeśli masz alergię na chrzan, zrezygnuj z jego spożywania.
Wywoływanie podrażnień miejscowych. To czy chrzan szkodzi, zależy więc od tego, jak dużo go spożywamy i jaki jest nasz stan zdrowia.
Czy chrzan jest zdrowy? To pytanie może nasuwać się na myśl, gdy już wiemy, że w niektórych przypadkach może być jednak szkodliwy. Jednak warto wiedzieć, że chrzan to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. W chrzanie znajdziemy składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń, a także kwas foliowy i witaminę C. Na uwagę zasługują cenne związki roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjaniany i mogą chronić przed infekcjami oraz mieć działanie profilaktyczne w przypadku nowotworów.
Teraz gdy już wiesz, jakie są właściwości chrzanu, możesz zdecydować, czy chcesz sięgnąć po ten dodatek. W sklepie można kupić zarówno korzeń, jak i tarty chrzan, sprzedawany zwykle w słoiczkach. Jeśli jednak nie masz problemów z układem pokarmowym, czy hormonalnym, to właściwości odżywcze chrzanu powinny przekonać cię do jego używania w codziennym menu. Nie musi to być stały składnik twojej diety, jednak wspaniale wzbogaci ją w mocny aromat.