Masło czy margaryna? Co jeszcze warto wiedzieć?
To wręcz odwieczna debata: Masło czy margaryna - co wybrać? Warto przyjrzeć się co mówi o tym nauka. Dawniej dużo bardziej polecane było masło. To dlatego, że margaryna powstawała w procesie utwardzania tłuszczu, który niestety wiązał się ze sporą zawartością kwasów tłuszczowych typu trans - najbardziej szkodliwych, a także niebezpiecznych, głównie dla układu krwionośnego. Jednak obecnie margaryny wytwarza się w sposób inny, przez co charakteryzują się lepszym profilem lipidowym niż samo masło. Miękka margaryna kubeczkowa będzie więc znacznie lepszym wyborem na co dzień. To argument, jeśli zastanawiasz się, co jest zdrowsze.
Aktualne zalecenia żywieniowe rekomendują zastępowanie w codziennej diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, m.in. masła, olejami roślinnymi. Głównymi składnikami tłuszczów zwierzęcych są nasycone kwasy tłuszczowe, a olejów jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Masło jest tłuszczem zwierzęcym, dlatego przeważają w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Nie trzeba się ich bać, jednak w zbyt dużej ilości mogą prowadzić do chorób serca. Zastąpienie tłuszczów nasyconych, tymi roślinnymi, ma wspaniały wpływ na zdrowie. Zaobserwowano, że takie działanie zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża również poziom cholesterolu we krwi.
Istnieje jeszcze druga perspektywa, a mianowicie odpowiedni smak. W tym wypadku ciężko odpowiedzieć co lepsze, margaryna, czy masło, bo jest to kwestia bardzo indywidualna. Wiele osób jednak zauważa, że masło jest nieco smaczniejsze. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, a wciąż cieszyć się ulubionym smakiem, również znajdziesz na rynku rozwiązanie. Dostępna jest bowiem margaryna z dodatkiem masła, która, choć charakteryzuje się lepszym profilem lipidowym, to wciąż ma smak masła. Dzięki temu możesz wybrać zarówno zdrowie, jak i dobry smak.
Mleko jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego lub jego przetworów. Jego skład jest uregulowany prawnie. Oznacza to, że na etykiecie nie może pojawić się nazwa "masło" jeśli produkt zawiera mniej niż 80% tłuszczu mlecznego, a także więcej niż 16% wody. Warto jednak wiedzieć, że masło zawiera unikalny skład tłuszczów - zawiera ono tzw. krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że dieta bogata w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe może zmniejszać ryzyko chorób bakteryjnych oraz grzybic.
Margaryny to produkty, które w większości składają się z tłuszczów roślinnych. W przeszłości do ich przygotowywania wykorzystywano jedynie metodę uwodorniania, jednak ze względu na negatywne cechy produktów, teraz zastępuje się go procesem estryfikacji. Margaryny można podzielić na dwa rodzaje: miękkie i twarde. Te pierwsze inaczej nazywane są kubeczkowymi, gdyż właśnie w takiej postaci sprzedaje się je najczęściej. Margaryny twarde - mają zwykle postać kostki i najczęściej używane są do wypieków. Warto podkreślić, że margaryna nie nadaje się do smażenia.
Teraz gdy już wiesz, jakie są różnice między masłem a margaryną, wiesz już, na co zwrócić uwagę kupując odpowiedni produkt. Możesz też w pełni zdecydować czego używać na co dzień.