Której strony folii aluminiowej używać?

Folia aluminiowa ma dwie strony — tę bardziej błyszczącą i drugą matową. To nie przypadek. Każdej ze stron można używać zupełnie inaczej. A zatem której strony folii aluminiowej używać?

1. Błyszcząca strona folii aluminiowej — lepiej trzyma ciepło. Idealnie sprawdzi się podczas podgrzewania lub obróbki termicznej. Jeśli chcesz wykorzystać jej działanie, zawiń błyszczącą stroną do środka.

2. Matowa strona folii aluminiowej — pozwala utrzymać niższą temperaturę, sprawdza się w przedłużaniu świeżości pożywienia. Jeśli chcesz wykorzystać to działanie, zawiń matową stroną do środka.

Zobacz pytania podobne do której strony folii aluminiowej używać?

To może wydać Ci się interesujące

Której strony folii aluminiowej używać? Co jeszcze warto wiedzieć?

Folia aluminiowa to folia, której używa się w celach spożywczych. Zwykle wykorzystuje się ją do pieczenia. Większość osób zawija żywność w folię aluminiową bez chwili namysłu. Tymczasem została ona tak zaprojektowana, aby zatrzymywała ciepło lub je przepuszczała, w zależności od strony, z której korzystamy. Folia aluminiowa to bardzo przydatny dodatek w kuchni, czy na grillu, jednak jej zastosowanie jest znacznie szersze. Okazuje się, że materiał ten doskonale sprawdza się w przypadku produktów, na których przedłużonej trwałości wyjątkowo Ci zależy

Folia aluminiowa ma dwie strony — tę bardziej błyszczącą i drugą matową. To nie przypadek. Każdej ze stron można używać zupełnie inaczej. A zatem której strony folii aluminiowej używać? Odpowiedź na pytanie, która strona folii aluminiowej służy do pieczenia, jest bardzo prosta. Wystarczy dobrze przyjrzeć się folii, aby zauważyć, że jej strony różnią się od siebie.

1. Błyszcząca strona folii aluminiowej — lepiej trzyma ciepło. Idealnie sprawdzi się podczas podgrzewania lub obróbki termicznej. Jeśli chcesz wykorzystać jej działanie, zawiń błyszczącą stroną do środka.

2. Matowa strona folii aluminiowej — pozwala utrzymać niższą temperaturę, sprawdza się w przedłużaniu świeżości pożywienia. Jeśli chcesz wykorzystać to działanie, zawiń matową stroną do środka.

Rozróżnienie to jest bardzo istotne, ponieważ folia została zaprojektowana tak, żeby zatrzymywać ciepło, albo też je przepuszczać, w zależności od tego, z której jej strony korzystamy.

Danie, które zamierzasz przygotować w piekarniku, zawsze należy układać w taki sposób, aby lśniąca część folii aluminiowej była ułożona do wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na dłużej zachować ciepło potrawy, ale również znacznie przyspiesza proces pieczenia w piekarniku.

A więc, która strona do piekarnika? Do pieczenia najlepiej używać matowej strony na zewnątrz, a błyszczącej do wewnątrz.

Teraz gdy już wiesz, jak używać właściwie używać foli aluminiowej, możesz wykorzystać jej właściwości w sprawdzony sposób, by ułatwić sobie gotowanie. Ważne w jej użytkowaniu jest zapamiętanie, która strona folii aluminiowej odbija ciepło. Ta ciekawostka sprawdzi się w codziennym życiu. Strona lśniąca folii aluminiowej izoluje ciepło (odbija je), zaś matowa strona folii aluminiowej je przepuszcza (pochłania).

Stosując folię aluminiową, należy jednak pamiętać o pewnych środkach ostrożności, aby nie uaktywniły się środki chemiczne. Czego nie wolno robić z folią aluminiową:

- folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej,

- folii aluminiowej nie powinno się używać do przykrywania metalowych misek i naczyń.

Jeśli chcemy przedłużyć trwałość jakiejś potrawy, należy zadbać, aby owinąć ją folią tak, by jej matowa część znalazła się po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Dzięki temu upieczone danie nie będzie się nagrzewało, ale będzie miało dostęp do powietrza. W ten sposób żywność dłużej zachowa świeżość.

Folia spożywcza na pewno zdecydowanie ułatwi codzienne prace domowe wykonywane w kuchni. Zwykle jednak nie wykorzystuje się w pełni jej wszystkich zalet. Warto to zmienić, gdyż dzięki temu gotowanie staje się prostsze i szybsze.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto