Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Co jeszcze warto wiedzieć?
Płatki owsiane to bardzo zdrowe źródło węglowodanów w naszej diecie. 100 g płatków owsianych to już 60 g węglowodanów. Co zawierają płatki owsiane oprócz węglowodanów? To także bardzo dobre źródło białka i błonnika w formie rozpuszczalnej, który na dłużej nadaje uczucie sytości. Dlatego tak często pojawiają się w diecie osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała. W tych niepozornych płatkach znaleźć można również witaminę E oraz witaminy z grupy B. Niedobór witaminy E w diecie przyczynia się do problemów z płodnością, osłabioną pracą mięśni. To również główny przeciwutleniacz w naszej diecie, czyli witamina zapobiegająca negatywnym skutkom obecnego stylu życia większości z nas.
Płatki owsiane powstają z obłuskanych ziaren owsa, które się suszy, po czym rozdrabnia i kroi. Obecnie spotkać można na sklepowych półkach trzy rodzaje płatków owsianych. Płatki owsiane zwykłe potrzebują dłuższego gotowania. Płatki owsiane górskie wystarczy tylko zagotować, ponieważ są nieco bardziej przetworzone i zmiękczone. Płatki owsiane błyskawiczne natomiast nie wymagają żadnej obróbki termicznej i można spokojnie jeść surowe płatki z opakowania. Bardzo rzadko spotkać można również płatki owsiane witaminizowane, czyli produkowane ze słodowanego ziarna owsa. Jednak przez zwiększone ryzyko rozwoju pleśni, wytwarzane są bardzo rzadko.
Przy tych wszystkich informacjach wysuwa się jeden wniosek- płatki owsiane są bardzo zdrowe i powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Jednak kto nie powinien jeść płatków owsianych?
W owsie nie znajdziemy glutenu, jednak płatki owsiane mogą zostać zanieczyszczone glutenem, dlatego należy dokładnie doczytać na opakowaniu, czy nie zawierają glutenu.
Płatki owsiane mają dużo błonnika, dlatego nie powinny być stosowane w diecie ubogoresztkowej. Dieta ubogoresztkowa stosowana jest po to, by oszczędzić jelita poprzez wyeliminowanie produktów bogatych właśnie w błonnik, który działa drażniąco na błonę śluzową jelit. Jest dietą leczniczą zalecaną w nieswoistych zapaleniach jelit, chorobie Leśniowskiego-Crohna, przy wrzodziejącym zapaleniu jelit. Często polecana jest również przy zapaleniu trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych lub przy kamicy nerkowej.
Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, które nie ulega strawieniu w naszym organizmie ze względu na brak odpowiednich enzymów. Błonnik dzielimy na dwa rodzaje- rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy po przetrawieniu staje się pożywką dla bakterii jelitowych. Błonnik nierozpuszczalny jest za to miotełką, która pobudza pracę jelit, przyspieszając pasaż i wydalenie resztek pokarmowych. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek powinien spożywać ok. 25 g błonnika dziennie. W diecie ubogoresztkowej wartość ta zmniejsza się do ok. 10 g na dobę.
Płatki owsiane nie są polecane również dla osób, u których stwierdzono kamice nerkową szczawianową. W tym produkcie obecne są szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni szczawianowych. Jednak dotyczy to tylko osób, u których stwierdzono taką chorobę wcześniej. Płatki same w sobie nie spowodują powstania choroby.
W pewnym momencie pojawił się mit jakoby płatki owsiane sprzyjają powstawaniu osteoporozie. Wynika to z obecności fosforu w nich, który zmniejsza wchłanianie wapnia z innych produktów spożywczych. W tym przypadku istotne jest, jaki w danym posiłku będzie stosunek fosforu do wapnia. I tak np. do owsianki można dodać mleko lub napój roślinny fortyfikowany wapniem i taki posiłek będzie już w porządku i będzie go można spożyć, kiedy najdzie na niego ochota.
Podsumowując: kto nie może jeść płatków owsianych?
- osoby z alergią na owies
- osoby na diecie bezglutenowej, jeśli nie mają one certyfikowanego znaku
- osoby z osteoporozą, jeśli nie spożywają również źródeł wapnia np. nabiału
- osoby z kamicą nerkową szczawianową
Jeśli martwi Cię czy są zdrowe płatki owsiane, to tak, są bardzo zdrowe i polecane dla wszystkich, którzy mogą je spożywać. Szkodliwe w nadmiarze mogą być tylko dla osób, które mają alergię lub nie powinny spożywać szczawianów czy fosforu. Wszystko co spożywamy ma wpływ na nasze zdrowie, dlatego nawet przy najzdrowszych produktach spożywczych istotny jest umiar.